Home

smaakevolutie van bovengistend bier

De smaakevolutie van bovengistend bier

Als pils goed wordt bewaard is deze behoorlijk smaak vast. Vooral binnen de door de brouwer gestelde periode (THT). Te warm bewaard en over de datum kan er een vertroebeling en een karton smaak optreden.

Bij bier zonder nagisting valt de smaak verandering wel mee.

Bij een complex biertje met nagisting op de fles is er een heel opvallende smaakverandering. Wat veranderd er als eerst; de fruitige smaak verdwijnt hierna worden de bitterheid en hopsmaak minder vervolgens wordt het bier zoeter het gaat minder schuimen en krijgt het een volle nootachtige smaak ten slotte ontstaat er een portachtige en madeirasmaak eigenlijk is het geen bier meer. Het schuimt ook niet meer.  Als er een kartonsmaak ontstaat, is er zuurstof in het spel de kroon of kurk heeft niet goed gesloten.

Het tempo waarin dit gebeurd is sterk afhankelijk van de bewaartemperatuur. Hoe warmer hoe sneller dit gaat. Onder de 7, 8 graden gaat het heel langzaam bij kamer temperatuur vrij snel. Wanneer je van een fris en fruitig en hoppig biertje wil genieten moet je het biertje binnen een halfjaar op drinken. Als je van een zachter biertje wil geniet moet het ongeveer anderhalf twee jaar oud zijn. Na deze twee jaar moet je een liefhebber zijn overjarig bier. De meeste bierdrinkers vinden overjarig bier niet lekker meer.

Er zijn ook brouwers die vinden dat hun bier lekkerder worden als deze oud worden. Als vuist regel kun je hanteren dat als op het bieretiket het jaar van brouwen staat je te maken heb met een bewaar bier, een biertje wat alleen maar lekkerder wordt als deze ouder wordt bv rochetfort 10, hetrogjan grandprestige in een krukje , orval en chimay.

Zelf heb ik een grimbergen dubbel gehad die tegen de verkoop datum zat. HEERLIJK. Ook de iets ouder hertogjan grandprestige was uitmuntend. Een kasteel bruin van 5 jaar oud wel te drinken maar echt geen bier meer. Een jonge karmeliet trippel, veel te fruitig op leeftijd prima. Echt een ontdenkingstocht.

Vooral bij slijterijen kun je tegen een ouder biertje oplopen maar soms ook in de supermarkt. Hoef je ze niet zelf te bewaren om ze ouder te laten worden.

Wat zijn de soorten die veel smaak evolutie mee maken; gerstewijnen, dubbels, bruinbier, zwaardere bockbier etc. . Persoonlijk vind ik het wel lekkerder als er stevig alcohol percentage inzit het blijft dan smaaktechnisch beter in evenwicht. Ook is het niet lekker om door te drinken in ouderbier.

2 reacties (+add yours?)

  1. Meesterstuk 13 van Jopen | Bier
    apr 10, 2013 @ 16:57:50

  2. T0n
    mrt 06, 2014 @ 20:04:44

    Rochefort 10 is ook een van mijn lievelingsbieren, maar dan wel als het nog jong is. Die smaakevolutie kan ik niet zo waarderen.

    https://biervat.blogspot.com/mijnlievelingsbier/

    Beantwoorden

Plaats een reactie