Home

mouten

Mouten bepalen het soort bier de smaak en de kleur. Vaak wordt er een combinatie gebruikt om diverse smaken in het bier te krijgen.
EBC is een kleurschaal hoe hoger het cijfer hoe donkerder het bier. De smaak van met een laag ebc gehalte is zacht, vriendelijk met een hoger de ebc wordt de smaak steeds sterker. In de tekst wordt storten genoemd dit staat voor vullen.
BASISMOUTEN
Deze gerstemouten worden tot 25 EBC als basismout gebruikt en kunnen tot 100 % gestort worden. De volgende basismouten zijn leverbaar:
– Pils 3 EBC, pilsmout.
– Pale 7 EBC, voor blond en ale types.
– Vienna 7 EBC, voor blond en ale types dan een iets donkerder kleur bier.
– Münchener 15 EBC, voor amberbier geeft moutige smaak.
– Amber 50 EBC, sterke moutige smaak.
– Aroma 150 EBC, Geeft een krachtige moutaroma aan krachtige amberkleurige of donkere bieren
CARAMELMOUTEN zijn gedeeltelijke versuikerd, geeft een vollere smaak en body tot 20 % gestort.
– Cara – pils 5 EBC, lichtere bieren voor een verhoogde schuimkraag, zachtere smaak.
– Cara – hell 25 EBC ales, hefe-weizen, meibok-bieren, blonde abdijbieren een voller aroma, zachtere smaak en diepere kleur.
– Cara – red 40 EBC Brown Ales, Vlaams Bruin, Bockbieren voller aroma, zachtere smaak en diepere kleur.
– Cara – amber 60 EBC Brown Ales, Vlaams Bruin, Bockbieren voller aroma, zachtere smaak en diepere kleur.
– Cara – crystal 120 EBC vollere, ronde en caramelzoete smaak stort 1-5%.
– Special B 350 EBC gebruik in stout, porters en onder andere Belgische abdijbieren. Stort 5%

ROOSTMOUTEN
Deze donker gekleurde mouten worden gebruikt voor het maken van donkere bieren zoals stout en donkere abdijbieren. Geeft, afhankelijk van de gebruikte dosis, een nootachtige tot geroosterde smaak aan uw bier. Gebruik ze in kleine hoeveelheden van 1 tot 5%.
– Chocolate 900 EBC
– Choc. ontbit. 800 EBC
– Black 1400 EBC
– Black ontbit. 1200 EBC
– Biscuit 50 EBC
TARWEMOUTEN Zorgt voor een zachtere iets kruidige smaak en vollere body in het bier en bevordert de schuimvorming. Wordt tot 50% gestort.
– Tarwe licht 3 EBC, basismout voor alle tarwebieren, kruidige smaak, bevordert de schuimvorming.
– Tarwe donker 15 EBC, voor donkere tarwebieren.
– Tarwe roost 900 EBC, donker gebrande tarwemout die veel smaak en kleur geeft. Aanbevolen storting: max. 6%.

Rauchmalz – rookmout 5 EBC
De enige echte “Rauchmalz.” Gemaakt door het roken van het graan over beukenhout. Geeft een onvervalst rook-aroma aan uw bier. 5 à 10% storting geeft een lichte toets; kan tot 50% gestort worden. Voor de echt zware jongens.

Rogge mout 6 EBC
Geeft een typisch rogge-aroma aan uw bier. Kan zelfs als basismout gebruikt worden!

Geroosterde gerst 1000 EBC
Onmisbaar voor een echte Ierse stout.

Vlokken
Vlokken toevoegen aan de maisch heeft een invloed op de smaak. Ook omdat de vlokken van ongemoute granen gemaakt zijn.
– Gerstvlokken verhogen de body en verbeteren de schuimkraag. Geeft een pittige graansmaak aan het bier
– Maïsvlokken geven een lichtere kleur dan pilsmout en resulteren in drogere bieren waardoor het hopkarakter beter tot uiting komt.
– Havervlokken Verhogen de body en schuimkraag. Wordt o.a. in meerdere witbieren gebruikt.
– Tarwevlokken Wordt veelal gebruikt in onder andere witbieren, Lambic, Grand Cru, etc. Geeft vollere smaak en verhoogt de schuimkraag.
– Rijstvlokken Rijstvlokken bevatten minder eiwitten. Het toevoegen resulteert in een droger bier, waardoor het hopkarakter beter tot uiting komt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: