Home

Wanneer drinken we wat voor bier

Een lastige vraag die niet makkelijk te beantwoorden is. Bv wanneer een herfstbok of een lentebock? Als vuistregel kan worden gehanteerd licht gekleurde bieren drinken we op zonnige vrolijke dagen en donkere bieren op donkere gezellige dagen. Voor de naamgeving van bieren kunnen we deels terug gaan naar vroeger. Toen de kennis over het goed houden van etenswaren nog niet zo algemeen bekend was werden bv aan het eind van het voorjaar bieren met een hoger alcoholpercentage gebrouwen. Bv de lentebock of meibock om dat het hogere alcohol percentage het bier langer goed hield. Niet alleen om de houdbaarheid maar ook voor het verwennen van de smaakpupillen werden er andere vaak wat zwaardere bieren gebrouwen, vroeger wisten ze ook wat lekker eten en drinken was. Zo had elk seizoen en streek zijn eigen bier.

Tegenwoordig heeft de commercie van deze naamgeving een puinhoop gemaakt de meest vreemde namen komen langs op lang niet allemaal gelukte brouwsels. Als het maar verkoopt.

 

De eerder genoemde vuistregel is aan te vullen met het volgende;

Op warmen dagen in de zomer en lente drinken we het liefst eenvoudige fruitige niet al te zware bieren. We willen graag de lente en de zomer zon proeven. We hebben dorst en willen het vochtgehalte in ons lichaam herstellen en verlangen dan ook een frisbier met niet teveel alcohol. Bv witbieren, weisenbieren eenvoudige blonde of amberbiertjes. En voor de echte bierdrinker eventueel een tripel.

Op de tussendagen, geen zon wat regen maar nog niet echtkoud en geen sneeuw of ijs drinken we wat sterkere en iets gecompliceerdere bieren. Bv blondes, trippels, amberbieren. En verheugen ons alvast op de wintertijd met zijn smaakvolle zware bieren.

In de herfst, winter en regendagen komen de warme volle smaken aan de beurt. De bieren mogen gerust wat gecompliceerder zijn en wat meer alcohol hebben. We hebben geen dorst maar zijn koud en willen graag verwarmd en verwend worden met een bijzonder smaakvol biertje. Bv herfstbockbieren, winterbieren, gerstenwijnen, Qauttro’s, zware trippels.

 

Maar als je in de winkel staat en het even niet weet, hoe lichter het bier van kleur hoe zonniger de dagen mogen zijn. De donkere bieren voor de donkere dagen. En een blonde kan eigenlijk altijd wel zeker die van de grote merken zoals La trappe, grimbergen, gulpener of Leffe. Deze merken lenen zich prima voor een eerste verkenning maar ook de bieren van Texelse brouwerij zijn erg geschikt voor de beginnende bierdrinker ook de christoffelbieren of de bieren van de Gulzige gans zijn zacht van smaak.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: