Home

Schenken van bier

Een perfecte omschrijving van de brouwer van PALM BIER over de juiste manier van bier inschenken. Tijdens het schenken kun je de kwaliteit en dikte van schuimkraag bepalen. Kan het zelf niet beter omschrijven.

Volgens de palm brouwer is dit de juiste manier van schenken; Eerste biergeut (vertaling; bierscheut) langs glaswand in schuin gehouden glas uitschenken en vervolgens glas recht houden, de fles dichter of verder van het glas weghouden om de hoogte van de schuimkraag te regelen en door het meesleuren van de stikstof uit de lucht een extra stabiele schuimkraag te vormen. Fles uitschenken in één vloeiende beweging zonder kolken, dwz. zorg ervoor dat tijdens het schenken de uitloop van de fles nooit volledig wordt afgesloten door stromend bier. Kolken belet de vorming en de regeling van een stabiele schuimkraag en woelt de ‘fond’ (= gistbodem die troebelheid en extra bitterheid geeft) op bij op fles hergiste bieren.

Bij het schenkritueel aan tafel laten we een bierrest in de fles. Reden: bij bieren hergist op fles bevat deze bierrest de ‘fond’ en laten we de consument zelf kiezen, naargelang zijn persoonlijke voorkeur, of hij het al dan niet mee uitgiet. Bij 75 cl fles met ‘fond’ wordt bij overgang van het ene naar het andere glas de fles zo horizontaal mogelijk gehouden zodat de ‘fond’ niet opgewoeld wordt en het bier daardoor niet troebel wordt.

Wat de brouwer hier bedoelt is dat bij bieren met nagisting op de fles de gist onderin het flesje zit en de consument dan kan kiezen om deze wel of niet te consumeren. Zie verder de pagina gist op deze blog.

Bij bieren zonder gist op de fles volgt het volgende advies; Bij het schenkritueel aan tafel laten we een bierrest in de fles. Reden: bij bieren niet hergist op fles zal het bijschenken een nieuwe schuimkraag vormen

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: