Home

Bierglas vies

Hoe kun je het beste een bierglas schoonmaken? Als je BIERTJE er uitziet als het eerst plaatje.

Bier is dood als er geen schuimkraag op zit of als er geen fijne pareltjes opstijgen. (koolzuur belletjes) Niet elk bier schuimt!! Dit is heel makelijk te controleren door het glas voorzichtig te walsen dit is een kleine ronde beweging. Er moeten dan veel van deze pareltjes opstijgen die een klein schuimkraagje veroorzaken. Dan is het bier niet dood!! Dit kan bv bij een bruin biertje van een paar jaar oud of een orval etc.

Restaurants etc hebben hier schoonmaakmiddelen voor die eigenlijk alleen maar in de groothandel zijn te krijgen.

Voor de thuis situatie lijkt het wat moeilijker maar dit valt reuze mee. Bier schuimt niet meer als het glas vet of aangeslagen is. Er zijn hier de volgende oplossingen voor.

A: iedere keer het glas schoonmaken met warm tot heet water. Bier resten en huidvetten lossen dan makkelijk op.

B: gewoon een keer mee met de vaatwasser. Niet te vaak inverband met glaserosie. Als het glas beschadigd heeft dit in vloed op het schuimen van het bier je krijgt dan een konstante belletjes stroom.

C: Bij echte problemen kun je het glas schoonmaken met een vetoplosser zoals soda, ammoniak etc. Een heel klein beetje in ruim warm water. Het glas hierna goed omspoelen. Het moet een middel zijn dat geen resten achterlaat op het glas. Dus geen geparfumeerde middelen zoals een afwasmiddel of schoonmaakmiddel. De resten van aromatische stoffen maken het bier direct dood. Het is wel belangrijk dat er zo weinig mogelijk middel wordt gebruikt. Er mag hier niets van achter blijven. Het zijn ook geen stoffen die echt gezond of smakellijk zijn.

Vervolgens het glas droog maken, anders blijven er resten (kalk) achter die weer negatief op het schuimen werken. Dit moet met een doek die geen resten op het glas achterlaat zoals bv een geodkope katoene doek of theedoek. Zelf gebruik ik een microvezeldoek, soepel en een hoog absorberend vermogen. Deze doeken niet mee wassen in  de wasmachine weer voor die aromatische stoffen die dan weer op het glas komen. De doeken worden eigenlijk niet smerig goed op laten drogen en dan gaan ze jaren mee. Een nieuwe stofdoek kan eerst jaren dienst doen als een bierglasdoek.

Het glas vervolgens in een gesloten kast bewaren, niet in de keuken inverband met het aanslaan van kookvocht.

Voor een pilsje het glas eerst omspoelen met koud water. Een pilsje wordt koud gedronken, 5 a 7 graden.

Bij een biertje controleren of het glas schoon is. Een dik warm glas kan de temperatuur van het bier te snel veranderen. Een biertje moet gedronken worden bij een temperatuur van 10 tot 15 graden. (het puntje op de i)

Als je dit goed doet ziet je biertje of pilsje er weer zo uit.

Heb je echt veel glazen schoon te maken dan kan je hier een bier-schoon-maak-set voor de professionele amateur bestellen http://www.schoonbierglas.nl/

Advertenties

6 reacties (+add yours?)

 1. een surinamer
  Jun 04, 2013 @ 07:04:17

  dit is kk dom

  Beantwoorden

 2. wimvanderneut
  Jun 04, 2013 @ 17:15:03

  een smerig bierglas is een heel kwalijke zaak en moet ernstig worden aangepakt.

  Beantwoorden

 3. Thijs
  Feb 24, 2014 @ 17:25:20

  Wat hier verteld wordt is zeker niet dom! Het is alleen niet helemaal volledig.

  Kijk anders eens op http://www.schoonbierglas.nl. Hier verkopen ze een makkelijk pakketje met alles erin om je glazen goed schoon te krijgen. Je krijgt ook een handleiding waarin precies beschreven staat wat hiervoor de beste manier is. Geen ‘grootmoeders tips’ maar echte professionele feiten!

  Beantwoorden

 4. Erik
  Sep 12, 2014 @ 17:37:54

  Volgens mij kan het veel simpeler.
  Het bierglas met heet water spoelen , even laten uitlekken en vervolgens de binnenzijde nawrijven met behulp van keukenpapier. Werkt perfect blijkt in de praktijk.

  Beantwoorden

  • wimvanderneut
   Sep 13, 2014 @ 07:29:54

   Is helemaal waar dit gaat prima om een schoon glas schoon te houden. Maar als er iemand cola of melk in een glas heeft gedaan moet er wat meer gebeuren. Of als je vrouw na een ruzie “per ongelijk” het glas met afwasmiddel heeft schoon gemaakt is alleen heet water niet genoeg.

   Beantwoorden

 5. Koen
  Aug 15, 2016 @ 07:07:26

  Ben je opzoek naar een ruim assortiment bierglazen? Kijk dan even hier https://www.kitchenandmore.nl/bierglazen

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: