Home

hop en dryhoppig

Hoppen van bier met Dryhopping of drooghopen of dubbel hoppen

De hop werd in het verre verleden gebruikt om het bier te conserveren de hop smaak was een extraatje, in de moderne tijd zijn de technieken om voedsel goed te houden zo goed dat het toevoegen van hop niet meer nodig is voor de conservering. Maar wat is bier zonder de hopsmaak? Zeker geen bier. De hop verliest tijdens het koken van het bier een groot gedeelte van zijn aromatische smaakstoffen. Het koken van het bier is een onderdeel van het brouwen.

Nog voor de hop werd gebruikt gebruikten men grut een kruiden mengsel om het bier te conserveren tegenwoordig wordt dit nog wel gebruikt maar dan voor de smaak. Heel vaak met prima resultaten. Een gebruik uit de middeleeuwen.

In het moderne brouwproces wordt nog steeds voor het koken van het bier hop toegevoegd maar ook soms na het koken voor het lageren of het bottelen van het bier. Het bewuste dryhoppen. Het voordeel hiervan is dat de smaken van de hop veel meer gespaard blijven.

De hop die gebruikt wordt voor het koken is een bittere hop soort. Na het koken gaat er een aromahop in die veel minder bitter is veel meer een vaak bloemige, fruitige of zelfs een kruidige smaak geeft. Een eenvoudig verhaal voor ons de gebruiker voor de brouwer veel ingewikkelder maar het heeft een enorme invloed op de smaak.

Bier met dryhopping heeft vaak een volle hoppige en bittere smaak en kan een droog mond gevoel geven en ook natuurlijk een extra aromatische smaak. Het drukt de andere smaken soms weg. Goed toegepast een prima manier om bier extra smaak te geven maar kan heel makkelijk verkeerd uitvallen.

Er zijn heel veel soorten hop hier onder volgt een kleine selectie geeft wel een heel behoorlijke indruk van het grote aantal soorten die er te krijgen zijn en de smaak die ze aan het bier geven.

Bron; http://www.zelfbrouwen.nl/?page_id=14

BREWERS GOLD Universele bitterhop. Heeft een wat hardere bitterheid.

CASCADE Amerika’s meest populaire aromahop. Heeft een kenmerkend citrus- tot grapefruitkarakter.

CHALLENGER  Een alternatief voor East Kent Golding, maar iets bitterder. Zijn flinke hoeveelheid alfazuur maakt hem eveneens geschikt als bitterhop.

EAST KENT GOLDINGS  Deze hop heeft een zeer fijn aroma en wordt terecht de koning van de Engelse hoppen genoemd. Voor een originele IPA of traditionele Engelse Bitter is er eenvoudig geen betere hop. Wordt vaak gebruikt voor nahoppen maar kan door zijn hoger gehalte aan alfazuren ook als bitterhop gebruikt worden.

FUGGLES  Engelse aromahop met een mild en kruidig karakter. Wordt veel in ales en stouts gebruikt. Uitstekend geschikt om IPA en Bitter mee te drooghoppen.

HALLERTAU HERSBRÜCKER  Duitslands meest gebruikte aromahop met een fantastisch en kruidig aroma. Deze hop met zijn delicate fijnheid is de stamvader van veel variëteiten in de Verenigde Staten.

HALLERTAU MITTELFRÜH  “Duitslands meest nobele hopsoort met een zeer fijn aroma en een lichte kruidigheid. Deze hopsoort wordt veel gebruikt voor biersoorten die een specifieke en delicate fijnheid vereisen ( vnl pils en lagerbieren). Is een zeer goed alternatief voor de momenteel niet verkrijgbare saaz.”

HALLERTAU PERLE  Wegens zijn goede bewaareigenschappen één van de meest gebruikte hoppen bij hobbybrouwers. Zowel te gebruiken als bitterhop als aromahop met een licht kruidige toets.

MAGNUM  Bitterhop met een aangenaam aroma en een fruitig karakter.

NORTHERN BREWER  Universele hop, vooral gebruikt als bitterhop. Wordt veel in donkere bieren gebruikt, alsook in Altbier en Kölsch. De hopbellen zijn van nature wat bruiner dan de andere soorten.

SAAZ  Een typische aromahop, uit Tsjechië. Als onbetwiste koning van de pilsenerhop is Saaz de enige hop die gebruikt wordt in het oorspronkelijke pilsener van de wereld: Pilsner Urquell. Hij heeft een harsachtige, zacht kruidige smaak en aroma, delicaat en subtiel.

SPALT SELECT  Duitse aromahop met licht kruidig karakter. Goed alternatief voor de Franse Spalt.

STYRIAN GOLDINGS  Wordt gebruikt als bitterhop in Belgische ales en als aromahop in Engelse ales. Een aangename hop met een grasachtig, bloemachtig karakter.

TARGET  Zeer goede Engelse bitterhop met aangenaam aroma. Wordt ook gebruikt voor drooghoppen.

TETTNANGER  Zeer nobele Duitse aromahop, veel gebruikt bij lagerbieren. Heeft een mild, kruidig aroma en een fijne, delicate smaak.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: