Home

Bourgondisch, Bourgondiërs en het degusteren van bier.

Bourgondisch, Bourgondiërs en het degusteren van bier.

Deze woorden staan voor het genieten van al het goede in dit leven dus ook van het eten en drinken. Een biertje is hier een belangrijk onderdeel van.

Wikipedia geeft een prachtige omschrijving van deze eerste twee begrippen en de herkomst hier van;
Bourgondisch wordt gebruikt als bijvoeglijk naamwoord om aan te geven dat er genoten wordt van het leven. De inwoners van de Zuid-Nederlandse provincies Noord-Brabant en Limburg en de Belgen worden vaak ‘Bourgondisch’ genoemd, omdat ze graag de tijd nemen om van een hapje en een drankje te genieten.
Bourgondiërs kan ook staan voor de (volgens een clichébeeld) gemoedelijke en van het leven genietende zuidelijke Limburgers, Brabanders en Vlamingen. Volgens sommigen zou deze levensstijl ontleend zijn aan de overdadige luxe en weelderige levensstijl van het Bourgondische hof, vooral toen dit hof in de 15de eeuw verplaatst was naar Brussel, dat toen één van de rijkste steden van West-Europa was. De ‘Bourgondische’ levensstijl richt zich vooral op goed eten en drinken met op z’n tijd een flink feest zoals carnaval. Althans volgens de opvatting van de, volgens een ander clichébeeld, zuinige en sobere ‘Hollandse Calvinisten…CARNAVAL

Het bier abc geeft de volgende omschrijvingen van degustatie en het degusteren van drank of eten. http://www.bierwoordenboek.eu
Degustatie is een Frans woord voor proeven en wordt met name in het zuiden van Nederland gebruikt.
Degustatie kan zijn, het genieten van de smaak, het onderzoeken van de smaak en het proeven om te zien welke ingrediënten er worden gebruikt.
Degustatie betekent proeven.
Degustatiebier is bier dat je moet proeven. Dit kan zijn om de smaak te analyseren, maar ook het genieten van de smaak.
Dergelijke bieren worden daarom ook niet snel gedronken, zoals wel het geval bij de tegenhanger; Dorstlessende bieren oftewel doordrinkbieren.
Degusteren is eigenlijk een ander woord voor nuttigen, verorberen of proeven, maar meest nog het bewust, aandachtig en intensief proeven van dranken (of gerechten) om de smaak, samenstelling, kwaliteit of temperatuur te controleren.

BOURGONDIERSVroeger was er een duidelijk cultuur verschil tussen boven en onder de grote rivieren. Nog steeds zijn de Noordelingen veel minder uitbundig en kijken met grote verwarring naar de rare Brabanders en Limburgers die carnaval vieren. Je kan toch ook gewoon elke dag genieten van het leven elke dag een beetje(of iets meer) hoef je toch niet op te sparen voor één wiekend??. Gewoon lekker thuis of op een terrasje een biertje na een dag hard werken of op een vrije dag met een stukje kaas er bij of iets anders. In onze moderne luxe maatschappij staan deze woorden voor lekker genieten wanneer je maar wil. Is niet meer gebonden aan een streek of aan een groep in de maatschappij.

Helaas is er wel een andere gedrag algemeen geworden HET TANKEN van pils het coma zuipen. Een kwalijke ontwikkeling. Brengt alleen maar hoofdpijn een kater en is geen oplossing voor de problemen. Als deze ontspoorde mensen nu is gewoon een Belgisch biertje kopen en deze op een ontspanen manier degusteren hebben ze gelijk een reden er bij om te leven helemaal als ze dit doen met kennissen en vrienden.  We leven in een moeilijke maatschappij met grote verschillen maar als we ons verdiepen in het leven van onze voorouders of over de grens kijken dan valt het ook wel een beetje mee. De boeren, havenarbeiders en fabrieksarbeiders hadden het vroeger pas echt zwaar.  Even wat populair doen, geluk zit in de kleine dingen en het gras aan de overkant is altijd groener en als je van de kleine dingen in het leven geniet zijn de grote problemen kleiner.LACHENDE PATER

Als wij dus als Bourgondiërs, op een Bourgondisch manier van een biertje willen genieten doen we dit dus op een rustige en intense manier zonder overmatig dronken te worden. Het overmatig drinken(tanken) hoort hier dus niet bij. Dit gebeurt met pils. Het is een gruwelijk misbruik wanneer wij met een zorg gebrouwen biertje zonder te proeven en met overmatig gebruik in grote hoeveel heden nuttigen.

DRINK MET PLEZIER ALS EEN BOURGONDIER

DSC00057

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: