Home

Smaakervaringen

Wat is een smaakervaring; bijna al onze ervaringen krijgen een naam in onze jeugd. Vinden het dan heel normaal. We ervaren wat horen er een woord bij en combineren dat.  Zo geven wij zoet, bitter, pijn en plezier een naam. Als volwassen mens gaat ons dit niet meer zo makkelijk af denken er te moeilijk over. Maar een hopsmaak is gewoon een hopsmaak. Een ervaring met een naam. En heel lastig te omschrijven.

Dat een smaakervaring van een biertje nooit helemaal het zelfde is, is normaal. Het hangt van zoveel af; wat je ervoor gegeten of gedronken hebt, de temperatuur van het biertje etc. Maar ook je verwachting is belangrijk. Als je denkt melk te drinken dan is je eerste indruk ook die van melk al drink je gewoon water. Wat wel een rode draad is dat wat je eerst niet lekker vond wordt niet gauw wel lekker, ook al is de smaak iets anders. En ook de ervaring van medebierdrinkers is vaak gelijk wat betreft de positieve of negatieve indruk. De één proeft meer bitter de ander meer zoet etc. Ik beoordeel nooit meerdere soort biertjes op een avond om te voorkomen dat de ervaring gekleurd wordt door de eerste proefervaring.

Wat ook heel belangrijk is dat voordat je gaat proeven je een neutrale smaak in de mond hebt. Na een Chineesje of een bezoek aan en Mexicaans restaurant is het kansloos om goed een biertje te proeven en te beoordelen. Dit komt door de restsmaken van deze gekruide en sterk smakende gerechten. Enige tijd na een rustige normale maaltijd en een neutraal glas drinken is perfect bv water. Vruchtensap is weer totaal verkeerd. Zelf neem ik gewoon een pilsje van een grote brouwer bv Amstel, Heineken of Grolsch. Ook dit kan ook weer verschillen per persoon.

Wat kan je proeven in bier;

Hoofdsmaken; hop/bitter, moutigheid (brood granen smaak), koolzuur (prikkelende smaak in het begin), alcohol.
Zoetig; kristalsuiker, bastaard suiker, anijs, chocolade, kandij, toffee.
Toegevoegde kruiden; kruidnagel, koriander, gember, kaneel, speculaas kruiden, bloesem en nog veel meer. Vroeger, heel vroeger voor het gebruik van hop werd gruut of gruit gebruikt een kruidenmengsel met conserverende eigenschappen.
Vruchtsmaken door toevoegingen van gedroogde schillen, extracten of de (delen van)vruchten zelf.
Esters, een bij de vergisting ontstaan bijproduct van fruitachtige smaken; appel peer en banaan. Maar deze esters kunnen heel smaak bepalend zijn.
Bij ouder worden van bier met nagisting op de fles; nootachtige smaken en zelfs een portsmaak.

Zie verder; https://pilsje.wordpress.com/over/gist-en-de-consumptie-hiervan/ , https://pilsje.wordpress.com/over/mouten/ , https://pilsje.wordpress.com/over/hop-en-dryhoppig/

Volmond gevoel
Een lastig begrip maar ook weer eenvoudig. In pils zitten minder ingrediënten dan in een gerstewijn. Met een logisch gevolg dat je bij pils een veel minder volmond gevoel hebt. Wat ook niet hoort bij pils, een vol mondgevoel. Wanneer er lovend wordt gedaan over een prettig mond gevoel komt dit van de mouten van gerst, tarwe, haver  of rogge vaak ondersteund door de gist en de hop of het zoetje. Gefilterd bier heeft weer een minder volmond gevoel dan ongefilterd.

De smaken worden door de mond/tong op verschillende plekken geproefd bv zoet op het puntje van de tong, zuur op de zijkant en bitter achter op de tong. Om dit laatste moet bij bier proeven helaas (voor de niet alcoholisten) het bier door geslikt worden. Het is ook eigenlijk een beetje onsmakelijk om alles weer uit spugen, zoals bij wijnproeven.

Nasmaak
Weer een lastige, maar ook weer een simpel begrip. Dit is de smaak die overblijft na het nuttigen van een drank. Je mond kan bv droog aanvoelen (dry hopping), zurig of plakkerig (suikers). Normaal hoort bier bitter te zijn in de nasmaak.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: