Home

Het rheinheits gebot

Het rheinheits gebot

Het Reinheitsgebot (Reinheidsgebod) is een Duitse regeling die zijn oorsprong vindt in het hertogdom Beieren in 1516 Het geldt als de oudste warenwet ter wereld.

Volgens dit gebod mocht bier alleen gemout graan, water en hop bevatten. Het oorspronkelijke Reinheitsgebot bevatte geen gist als ingrediënt omdat dit micro-organisme toen nog niet ontdekt was. Volgens voorstanders zou bier dat volgens het Reinheitsgebot gebrouwen is beter van smaak zijn dan bier waaraan bijvoorbeeld suiker zou zijn toegevoegd. Het gebod verbiedt echter ook het gebruik van kruiden en vruchten.

Naar aanleiding van een klacht bij de Europese Commissie in 1984, besloot het Europese Hof in 1987, dat het verbod op de invoer van (in het buitenland gebrouwen) bier, dat niet volgens het Reinheitsgebot gebrouwen was, het vrije handelsverkeer binnen Europa te veel beperkte. Het Reinheitsgebot als zodanig bestaat dan ook feitelijk niet meer; wel bevat de Duitse Biersteuergesetz van 1923 (in de vorm van 1993) regels voor de samenstelling van bier. Het is natuurlijk geoorloofd om drank met allerlei toevoegingen te brouwen, maar dan mag het woord Bier niet worden gebruikt.

Noot van de schrijver; wanneer een brouwer aangeeft volgens het reinheitsgebot te brouwen geeft hij aan alleen maar gerst, tarwe, hop en gist gebruikt. Heeft het bier zoete smaak van suikers of karamel dan is dit tijdens het brouwproces ontstaan.

Bier en pils gebrouwen volgens dit gebod heeft dan ook een zuivere smaak en is vaak van hoge kwaliteit. Bijvoorbeeld geen conserveringsmiddelen hier wordt de hop voor gebruikt.

Bron http://nl.wikipedia.org/wiki/Reinheitsgebot

Advertenties

2 reacties (+add yours?)

 1. wil van elk
  Feb 08, 2016 @ 18:47:27

  Bijvoorbeeld geen conserveringsmiddelen hier wordt de hoop voor gebruikt. Hoop moet wellicht hop zijn?

  Beantwoorden

 2. Albert Visser
  Dec 11, 2016 @ 23:42:06

  Nog nergens op het internet las ik over dit onderwerp de werkelijke aanleiding tot het instellen van het Reinheidsgebot: Hongersnood. Of beter, het voorkomen daarvan. Om te voorkomen dat graan werd onttrokken aan het bereiden van brood werd bepaald dat uitsluitend gerst, hop (conserveermiddel) en water mocht worden gebruikt voor de bereiding van bier. Niet de kwaliteit van het bier was dus de primaire zorg bij het instellen van het gebot. Bij velen is echter de indruk ontstaan, ook bij mij, dat het Duitse bier van een hogere zuiverheidsgraad zou zijn dan de brouwsels uit andere landen. En dat idee is door de Duitse bierindustrie commercieel ” gut ausgenutzt!”

  Bron: Neil Mac Gregor “Duitsland, biografie van een natie” (warm aanbevolen!)

  Albert Visser, Tolbert

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: