Home

Wat is het verschil tussen pils en andere biersoorten?

Wat is nu het verschil tussen bier en pils een toch wel belangrijke vraag die ons bier en pils genieters uren lang kan bezig houden. Een vraag die nog al eens in een felle discussies eindigt met rode hoofden en verhoogd stemgeluid.

Het technische gedeelte is voor ons als gebruikers niet zo moeilijk, bier is van hoge gisting en pils van lage gisting ook worden er verschillende soorten mout en hop gebruikt.

Bij lage gisting (pils) zakt het gist tijdens de vergisting naar beneden en de temperatuur tijdens de vergisting is ongeveer 8 graden en het is een makkelijker controleerbare productieproces.

Bij hoge gisting (bier) blijft de gist drijven en de temperatuur tijdens de vergisting is tussen de 20 en 25 graden en er is meer mogelijk om te variëren met smaken en toevoegingen. Het bier wordt hier door complexer van smaak. Vooral door tijdens het mouten van de gerst  te variëren met de temperaturen kunnen er bij bier diverse smaken ontstaan. Met verschillende soorten gist en hop is de smaak ook makkelijk te beïnvloeden. Ook toevoegingen zijn prima smaakveranderaars. Toevoegingen zijn bv suikers, koriander, anijs, sinasappel schillen etc.

Maar wat betekent dit nu voor de gebruiker. De pilsdrinker gelooft heilig in zijn product en zal de bier drinker voor gek verklaren. Anders om natuurlijk net zo. Allebei hebben ze gelijk en ongelijk. Bier is prima en pils ook. Eigenlijk is de pilsdrinker die smaak verschil proeft meer een fijn proever dan een bierdrinker de smaken van pils liggen veel dichter bij elkaar. Behalve dan de bieren van de prijsvechters, chemische gecreëerde smaken van zeer twijfelachtige kwaliteit met duistere toevoegingen die niet gezond kunnen zijn.

Het edele pils zo vaak misbruikt in doelloze hoofdpijn veroorzakende slemppartijen. Menig relatie en huwelijk is gestrand door de soms zware misbruik van dit voortreffelijke vocht. Maar toch is dit het meest geschikt om lekker door te drinken, op een terrasje of op een feestje. Er zit niet zoveel alcohol in en heeft een lekkere ongecompliceerde smaak wat na een stukje kaas of bitterbal zo weer terug komt. Maar aangeschoten zijn is genoeg. Pils is van Tsjechische en Duitse oorsprong.

Bier is culinair genieten, in de biervakliteratuur wordt dit ook wel degusteren genoemd. De smaak van bv een bitterbal met curry saus drukt de smaak van het bier weg. Ook door de gist in het bier is doordrinken niet altijd aan te raden. Om echt van een biertje te kunnen genieten moet je een neutrale smaak in de mond hebben en niet te veel dorst. Je moet er echt even de tijd voornemen om alle elegante smaken die het bier bezit rustig te kunnen proeven. De mout, hop en gist geven vaak de hoofdlijnen aan waar de toevoegingen nuances in aanbrengen. In het algemeen wordt dit bier Belgisch bier genoemd maar bier van hoge gisting wordt in veel meer landen gebrouwen.

Nu zijn er natuurlijk ook weer uitzonderingen, van pils zijn er zwaardere uitvoeringen die heel goed smaken en doordrinken niet echt verstandig is, bv het Duitse schwarzbier.

Van bier zijn er de uitvoeringen weizen en dunkelweizen die door de toevoeging van tarwe echte dorstlessers zijn en een laag alcoholgehalte (6%) hebben. Ook het Texelse skuumkopke is een onovertroffen terrasbier.

Natuurlijk zijn er ook nog de biertjes (namaak pils) met een alcohol gehalte van 5% waarvan allen de Palm een geslaagde is. De Palm Royal 7% en de Palm Dubbel zijn veel lekkerder.

Volgens een kritische lezers Meneer Sjon;

Voor wie een serieus antwoord wil op de vraag wat het verschil is tussen pils en bier, kijk op de volgende websites:
http://www.biernet.nl/algemeen/weetjes/verschil-tussen-bier-en-pils
http://www.wortketel.nl/index.php/bier-algemeen/het-verschil-tussen-bier-en-pils
http://www.hetverschiltussen.nl/verschil-bier-pils/
http://www.bierbrouwsels.nl/biersoorten/pils/
https://nl.wikipedia.org/wiki/Pils

 

Mijn reactie;

Oké, in ons taalgebruik in pils een biersoort. Maar wat een verschil in gebruik. Pils op een terras of een feestje met bitterbal, vette, worst, chips etc. Belgisch bier is culinair genieten. Als ik op een feestje kom en ze geven mij een echt goed Belgisch biertje en ik moet daarbij een niet passende versnapering genieten ga ik zo te keer dat het feest is afgelopen (doen ze ook niet meer). Ik sluit mij ook dan geheel af van alle gezellige gesprekken want dan drink ik Belgisch bier.

 

Advertenties

4 reacties (+add yours?)

 1. Meneer Sjon
  Nov 29, 2015 @ 13:31:16

  Je doet net of pils geen bier is. Pils is een soort bier. Op de vraag “Wat is het verschil tussen bier en pils?” zou het antwoord moeten zijn: Bier is de verzamelnaam voor een alcoholische drank gebrouwen uit voornamelijk water, graan, hop en gist. Pils is een soort bier. Pils is dus bier, maar bier is niet altijd pils!

  Beantwoorden

  • wimvanderneut
   Nov 29, 2015 @ 18:57:22

   ja ja, maar pils is 4.8 of 5.4 % alcohol. Er zijn bieren van 10% wordt je wel even een beetje meer dronken van. En pils is van lage gisting en bier van hoge gisting geeft toch wel smaak verschil.

   Beantwoorden

   • Meneer Sjon
    Nov 29, 2015 @ 23:19:16

    Wim, wat wil je hier nou mee zeggen? Je noemt wat verschillen tussen pils en andere biersoorten. Ik kan nog boeken vol schrijven met verschillen tussen pils en andere biersoorten. De kop en tekst van dit artikel zijn echter onjuist. Hierin wordt gesuggereerd dat pils geen bier zou zijn. Pils is een soort bier. De tekst zou daarom moeten zijn: “Wat is het verschil tussen pils en andere biersoorten?”

 2. Meneer Sjon
  Nov 30, 2015 @ 18:06:33

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: