Home

Trappistenbier en abdijbier.

Trappistenbier en abdijbier.

Wat is dit precies? Een merk en soort bier?

Het is bier gebrouwen volgens oude recepten maar er zitten gewoon tripels, blonde, dubbel etc. tussen. Het is in de huidige tijd een waarborg/ keurmerk.

Het verhaal begint in de middeleeuwen het water was van slechte kwaliteit de sanitaire voorzieningen waren er gewoon niet alles kwam uiteindelijk in het oppervlakte water uit.
Er werd ontdekt dat bier veilig drinken was door de hop en de alcohol deze zuiverde het bier.
Het bier dat voor dagelijkse consumptie werd gebruikt had een laag alcohol gehalte en veel suiker om aan de dagelijkse calorie behoefte te voldoen. Iedere dorp had in die tijd wel een eigen brouwerij. Ook de kloosters en abdijen brouwden bier voor eigen gebruik.
Meestersbrouwers ontstonden er in kloosters en abdijen omdat ze god zochten in het goede van de aarde, dus ook in eten en drinken en ze gaven de kennis en ervaringen door aan de opvolger.
Uiteindelijk gingen ze voor de inkomsten bier en andere producten verkopen. Niet om veel te verdienen maar om in hun eigen geld behoefte te voorzien en om andere mensen te kunnen helpen. De gebruikte recepten werden niet gedeeld met de rest van de wereld.

Het strenge en gelovige leven heeft op de moderne mens geen aan trekkingskracht meer. Met als gevolg dat de gemiddelde monnik en een hoge leeftijd heeft.  Het aantal abdijen en kloosters is dan ook snel afgenomen.
In de moderne tijd is de kennis van het brouwen algemeen bekend en er lopen veel meestersbrouwers rond, ook buiten de kloosters en abdijen worden meesterlijke biertjes gebrouwen.
De kloosters en abdijen hebben het product aangepast naar de smaak van onze tijd.

Is er dan ook verschil tussen de producten van de kloosters en de buiten wereld?

Dit verschilt per klooster gemeenschap vooral de Cisterciënzers hebben erg vast gehouden aan de traditie dus ook aan hun recepten van de trappistenbieren. Alleen de genoemde Cisterciënzers brouwen trappistenbier deze naam is aan hen voor behouden en gezien het eigen karakter is dit ook terecht.

In de vorige eeuw hebben de traditionele abdij en trappisten brouwers verenigingen gesticht om het erfgoed en de gedachte er achter te beschermen.

Volgens de regels van de Internationale Vereniging Trappist (IVT) zijn de voorwaarden om de naam “trappist” te mogen dragen de volgende:

 1. Het product moet door of onder toezicht van de kloostergemeenschap worden gebrouwen.
 2. Het product moet binnen de muren van de abdij worden gebrouwen.
 3. Het grootste deel van de winst moet aan sociale werken worden besteed.

Voor de abdij bieren zijn soort gelijke regels opgesteld maar deze zijn veel soepeler. Zie hiervoor verder; http://www.trappist.com   http://www.beerparadise.be

De trappisten bieren zijn

De abdij bieren zijn, even een link want dit zijn er nogal wat

http://nl.wikipedia.org/wiki/Erkend_Belgisch_Abdijbier

wanneer de een van onderstande log`s op de bieretiketten staat dan is het een biertje gebrouwen volgens de boven genoemde organisaties.

het logo voor trappisten bieren

Het logo voor abdij bier

Samenvattend; bieren met de bovenstaande logo`s, abdij en trappisten bieren zijn kwaliteitsbieren met een grote historie, bieren met authentieke brouwmethoden en smaak. Waarvan een gedeelte van de winst naar goede doelen gaat. Soms worden er heel specifieke bieren gebrouwen bv; orval, rochefort. Maar ook heel herkenbare bieren van bv; la trappe blond en tripel hier staat weer tegen over dat de qaudruppel van la trappe weer niet een standaard biertje is.

Advertenties

6 reacties (+add yours?)

 1. Corsedonk 8 Summen en Goudblond en Roodbruin « Bier
  Okt 03, 2012 @ 17:24:09

 2. Nadja
  Jun 24, 2013 @ 13:35:03

  Beste,
  ik ben bezig om een webwinkel voor speciaal bier op te richten en ik wil graag vragen of ik informatie van deze site voor mijn webwinkel mag gebruiken.

  Ik kijk uit naar uw recatie,

  met vriendelijke groet,
  Nadja

  Beantwoorden

 3. Nadja
  Jun 24, 2013 @ 18:47:48

  ok, zal ik zeker doen. Bedankt

  Beantwoorden

 4. BierLab
  Okt 28, 2013 @ 16:11:41

  Ik heb me voor ons Trappisten en Abdij Bierpakketten helemaal verdiept in deze bieren. (http://bierlab.nl/bierpakket) En kwam zodoende ook deze site tegen. Leuk stuk!

  Iets anders: de link http://www.trappist.com werkt niet omdat er een punt achter staat. Waarschijnlijk handig om even aan te passen!

  Beantwoorden

 5. wimvanderneut
  Okt 28, 2013 @ 17:17:46

  dank je voor het commentaar (bij mij werkt de link wel, computer blijven hum geheimen houden soms zitten er klonten in de stroom)

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: