Home

een bierindeling

bier indeling de uitleg

Bier indeling van het bier wat in Nederland bij de supermarkten en slijterijen standaard te koop is.

Een niet wetenschappelijke indeling maar je zit op een terras en besteld een ……..

Of je staat in de winkel en kiest een…..

Heel wat bier deskundige vinden dit een slechte indeling en komen dan met een heel technisch verhaal. Maar het verschil tussen een blonde en een trippel is technisch niet zo groot maar als je op een terras zit en je drinkt van beide drie stuks dan zit hier een wereld van verschil tussen bij de blonde ga je licht aangeschoten naar huis bij de trippel kruipend zeker als het warm is.

Er zijn drie grote groepen.

Het bier gebrouwen met de Duitse traditie van een zo zuiver mogelijk product met alleen gerst, tarwe, gist, hop en water. Het rheinheitsgebot.

De Belgische traditie met het hoog gegiste bier met de nodige toevoegingen en het gebruik van meer granen en nagisting op de fles. Bv de trappisten en abdij bieren. Belgisch pils is eigenlijk gebrouwen volgens de Duitse denkwijze.

De Engelse manier;
De ale meervoud ales; van hoge gisting, weinig schuim, romig en vaak wat minder alcohol en een gebruik van donkere/gebrande gerstemout of gerst en stevig gehopt. Een groot aantal bieren die onder of met de naam ales worden verkocht zijn eigenlijk zwaar gehopte blonde bieren met dryhopping. Niet meer de traditionele ales. Net zoals bij de term bockbier wordt de naam gebruikt om de verkopen op te vijzelen. Echte ales hebben weinig schuim/bierkraag.

Stouts, er wordt enorm gebruik gemaakt van gebrande gerst en mouten die het bier een zware gebrande en vaak bittere smaak geven. Veel stouts hebben een aangepaste smaak voor de Belgische en Nederlandse markt.

Duitse manier van brouwen

Bieren gebrouwen volgens de Duitse traditie.
Lage gistings bier;
Pils of lagerbier.

  • 4.2 tot 5.2 % alcohol, zacht water, bleke mouten, zachte hop bitterheid en een langhoudbare schuimkraag
  •  Dorstlesser en terrasbier en het meest verkochte type amstel, grolsch, heineken etc.
  •  Traditioneel van Duitse en Tsjechische oorsprong.
  •  Vroeger veel bitterder, volgens dit recept gebrouwen; Amstel 1870.
  •  In een export variant dan een hoger alcohol percentage (voor de houdbaarheid)

Kellerbier

  •  Is een Duits benaming voor een ongefilterde pils.
  •  Het heeft meestal een hoog gehalte aan aromatische hop.
  •  een laag koolzuurgehalte doordat tijdens de gisting een gedeelte van het koolzuurgas mag ontsnappen.

Bock, dobbelbock en meibock etc.

  •  Alcohol percentage 6.4 – 7.6 %, zacht water, alle soorten mouten, een deel van de suikers wordt niet vergist. (onvergistbare suikers), geen al te sterke hopbitterheid.
  •  Seizoen bier met in de herfst en winter warme zoete smaak en de lente een frisse smaak.
  •  Traditioneel een Duits seizoen bier, een hogere alcohol gehalte en dichtheid zorgde voor een langere houdbaarheid.
  •  Tegenwoordig een commerciële term om zo veel mogelijk bier te verkopen en heel wat andere hoge giste bieren krijgen de term bockbier om te verkopen.

Dortmunder

  • 5.5-6 % alcohol
  •  sulfaatrijk water, bleke mouten
  •  zachtere smaak dan pils.
  •  Een echt Duits specialbier enorm lekker.

Munchener

  • 5-8 % alcohol, water rijk aan mineralen, ook gebruik van caramel- crystalmouten.
  • Donkere bruine kleur
  •  Streekbier, gewoon lekker heel wat bier wat volgens tot dit type behoort het weer anders voor de verkopen. Bv Amstelgold en bavariagold.

Rauchbier

  • Met mouten die boven een vuur van beukenhout zijn gedroogd.
  • Een traditioneel Duits streek bier.
  • Gerookte mouten, geven een extra smaak dimensie aan het bier gewoon lekker.

Landbier

  • Een lekker eenvoudig drinkend pilsje dorstlesser
  •  Sterk variërende samenstelling blond of iets donkerder
  • Het is meer een filosofie, een eenvoudig pilsje van hoge kwaliteit en een doordrinker na een dag hard werken.

 

Bier van hoge gisting

Weisen bier en in de gefilterde vorm kristal weisen

  •  5-5.5 % alcohol naast bleke mouten ook gebruik van tarwe mout, lichtbitter zacht bier.
  •  Een sterk schuimend troebel bier.
  •  Een geweldige dorstlesser en terrasbier voor de zomer.

Dunkel weissen

  •  Als weisen bier maar dan met groot scala aan licht grondig gekarameliseerde of geroosterde mouten
  •  Een geweldige dorstlesser en terrasbier ook als het wat minder warm is.

Alt

  • Alcohol 5 %
  •  Zoetig-bitter donkerkleurig
  •  gebrand of geroosterd aroma

kolsch

  • goudblond
  • fruitig als een ale
  • 5 % alcohol
  •  Soms wat tarwe

Belgische manier van brouwen

Bieren gebrouwen volgens de Belgische traditie.

Bier van hoge gisting. Bij al deze types zijn er brouwers die de nodige toevoegingen gebruiken bv een beetje suiker bij de nagisting, kruiden, sinaasappelschillen etc.

Speciale Belge

  • een tegenhanger van het  pils.
  • 5-5.5% alcohol, soms gebruik van donkere mouten
  •  zachte bitterheid, soms een amber kleurig bier.
  • Een dorstlesser en doordrinker toch een namaak pilsje alleen palm is hier echt in geslaagd.

Amber

  • 6-7 % alcohol, met gebruik van donkere mouten
  •  zachte volle smaak niet erg zoet.
  • Een veel meer degustatiebier dan een speciale belge.

Wit bier

  • met 30% ongemoute tarwe soms wat haver
  • als toevoeging koriander en sinaasappelschillen
  • alcohol gehalte 5-5,5%
  • de tegenhanger uit Duitsland de weissen is veel lekkerder.

Blond

  • alcohol gehalte 5,5-7 %
  • lichtblond tot goudkleurig
  • lichtmoutige tot zoete smaak / aroma en een bittere nasmaak
  • met de toevoeging van tarwe wordt dit een bijzonder lekker biertje en dan ook minder bitter.

Dubbel of donker en bockbier en eigenlijk ook winterbier.

  • licht tot donkerbruin bier
  • vrij zoetige smaak met een bittere nasmaak en een aroma van rozijn zoethout en kandij
  • 6-7 % alcohol bij bockbier kan dit oplopen tot 9% of hoger.
  • Donkere mouten soms met een lichte stout.

Tripel

  • Goudkleurig bier
  • 7-9% alcohol
  • Sterk moutige soms wat zoete smaak met een sterke bittere nasmaak, herkenbare smaak.
  • Een echt liefhebbers biertje voor de ervaren genieter.

Sterk blond

  • Helder blond bier van aromatische mouten.
  • 7-11% alcohol
  • Behoorlijke schuimkraag
  • Geen nadrukkelijke moutige smaak zoals bij een trippel.
  • Voor de ervaren genieter maar met weinig alcohol ook voor de beginner.

Bruine bieren

  • Licht zoete-zurige bieren met een nootachtig karakter
  • 2.5-8% alcohol
  • Met een hoog  alcohol gehalte een  bewaarbier.
  • Met een laag alcohol gehalte vloei baarbrood.
  • Bieren met een grote historie. En een verschillend gebruik van degustatie bieren tot calorie brengers.

Qauttro

  • Rond de 10% alcohol
  • Een zware amber
  • Aanrader voor een moment van genieten, alcohol komt wel zwaar aan.

Gerstenwijnen

  • Zeer complexe bieren met een hoog alcohol gehalte van boven de 10%
  • Bieren om heel rustig van te genieten in de avond. Na het drinken van 1 of 2 van deze bieren moet er worden gerust of geslapen. Maar hertogjan grandprestige is gewoon een gersten wijn.
  • 100 % degustatie bieren.
  • Elke gerstewijn heeft zijn eigen smaak.

De Engelse manier van brouwen

Stout

  • Compromisloos bier met een zoetig, bitter en  een branderige smaak en een donkere tot zwarte kleur.
  • Soms een romige smaak door de toevoeging van stikstof wat zich tijdens het tappen of uitschenken bindt  met het schuim.
  • Gebrande, geroosterde mout. 5 à 9 vol% alcohol
  • De bekendste  is de ‘Russian Imperial Stout’
  • Menig bok biertje of andere zwaarder donker bier zijn eigenlijk stouts maar door de slechte reputatie mogen ze geen stout heten.

Ales, de indeling is uit de historie zoals ze traditioneel werden gebrouwen met gebrande of gerookt gerst en stevig gehopt en van hoge gisting. Globaal kun je nu zeggen dat ale staat voor bier van hoge gisting met veel hop. Zie toelichting(boven aan). Indelen was/is lastig, veel bronnen spreken elkaar tegen of gebruiken andere benamingen.

Brown ale de naam komt van uit londen uit 17 en 18 eeuw

  • Donkere of bruine kleur
  • Licht gehopt
  • Geen zwaar alcohol gehalte

Cream ale

  • Een licht kleurige tegenhanger van de brown ale
  • Fris van smaak

Irish red ale  of de engelse Pale ale

  • Een andere naam voor een amber uit belgie, globaal de zelfde manier van brouwen. De pale ale heeft wel minder schuim/koolzuur

Mild ale

  • Moutig  en its minder gehopt en licht van kleur met een alcohol gehalte van 3% een bier van vroeger(17 eeuw) voor dagelijks gebruik
  • De term milde betekende oorspronkelijk jonge bier of ale,

Old ale

  • De tegen hanger van mild ale oud bier met een zwaardere alcoholgehalte en donkere en moutige bieren

India Pale Ale.

  • Het is een lichte ale-soort met veel hop.
  • Door het hoge hop gehalte bleef dit bier betergoed tijdens de lange zeilreizen uit het koloniale tijdperk.
Advertenties

1 reactie (+add yours?)

  1. Pam van Veen
    Mei 31, 2013 @ 23:52:49

    Goedenavond,

    Mijn naam is Pam en ik ben deze maand de bezorgservice Brengers.nl gestart.

    Brengers bezorgt binnen de ring van Amsterdam koude dranken en snacks van 16:00 uur tot ‘s nachts. Direct bezorgd, altijd koud en geen bezorgkosten.

    Om dit te vieren geven we op onze Facebookpagina tien weken langs elke week een mooie prijs weg. Onder andere bierpakketten, Moët & Chandon champagne, maar ook bijvoorbeeld vrijkaarten voor de leukste Amsterdamse festivals van dit jaar.

    Wellicht vinden jullie het leuk om dit aan jullie volgers mee te delen. Zij vallen perfect in mijn doelgroep doordat ze van een lekker koud biertje, uitgaan en gezelligheid. We zijn pas net begonnen en hebben op dit moment iets meer dan 100 Facebookvrienden. De kans dat een van je volgers bij deelname iets wint is dus erg groot. 🙂

    Alvast bedankt en ik hoor graag of je het plaatst of er op een andere manier aandacht aan wilt besteden.

    Groeten,

    Pam van Veen
    info@brengers.nl
    tel 0612827799

    Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: