Home

Bierglazen

Welk bierglas bij welk bier? Er zijn enorm veel types bierglazen ik deel ze maar in naar gebruik.
Het glas voor witbier of weizen, een groot smal glas wat boven aan iets breder is.(type 1) Met een inhoud van 40 of 50 cl liter afhankelijk van de in houd van het flesje bier, is geweldig van de tap dit bier is dan het lekkerste. In dit bier zit een nevel van tarwe en gist die belangrijk zijn voor de smaak dit moet gemengd worden gedronken. Helemaal perfect is het als deze glazen dik zijn. Voor het inschenken wordt het glas gekoeld, tijdens het omspoelen door het koude water. Het bier blijft dan langer op temperatuur dit bier moet koud bij  7  graden celsius gedronken worden.

Bierglazen met een ronde onderkant die wat smal toe lopen. (type 2) In dit glas blijft de schuimkraag het langst instant. Mijn favoriet. Ik drink bij bier met nagisting op de fles het gist graag apart met het laatste bier uit het flesje. Dit glas nodigt uit om een gedeelte uit het flesje in te schenken. Proeven en gedeeltelijk op drinken en dan weer wat inschenken. Door de ronde onderkant gat het bier makkelijk rondraaien/klokken en weer een schuimkraag produceren tijdens het (her)inschenken. Geschikt voor alle soorten bier behalve dan het witte bier en weizen.

Bierglazen met een grote opening en een tulpachtige vorm. (type 3) Deze glazen zijn goed geschikt om het flesje in één keer in te schenken. De schuimkraag verdwijnt wel wat sneller maar bij veel bieren is dit niet erg, deze bieren hebben dan ook vaak een aromatische geur die onderdeel maken van het degusteren van dit bier. Glas geschikt voor alle trippels, blonde’s en bockbieren etc. in een grote uitvoering heel geschikt voor zware blonde’s zoals duvel of een aromatische trippel. Deze bieren hebben een sterke schuimkraag maar zijn toch ergens ook aromatisch.

Bierglazen die heel ondiep en breed zijn het bewuste orval glas. (type 4) De geur is heel belangrijk een schuimkraag veel minder, deze glazen houden de schuimkraag het minste vast het bier blijft ruiken en ondanks dat de schuimkraag minder wordt slaat het bier niet dood. Even draaien met het glas en als dan kleine belletjes ontstaan is het bier niet dood. Is ook direct te proeven als je een keer dood bier hebt gedronken wet je het wel. Bier moet prikkelend en/of fris zijn. Leffe’s zijn ook wel geschikt voor dit glas.

Kleine bierglazen voor de gerstewijnen.(type 5)  Deze zware bieren moeten rustig worden gedronken. Een flesje even snel achter overslaan is een belediging van de brouwer en het bier en wordt beloond met een heleboel onrust in de maag en tussen de oren. Dit bier moet worden gedegusteerd dit is bier ruiken proeven en alle smaken rustig op je in laten werken. In één word genieten.

Het mug bitter glas.(type 6)  Er zijn ook bieren waar veel van kan worden gedronken daar zijn deze glazen voor geschikt. Eenvoudige bieren met niet meer dan 5.5 % alcohol maar erg lekker. Mug bitter is een bier van de Schelde brouwerij, aanrader.

Er zijn nog veel meer vormen maar komen allemaal op deze 6 types neer. Wat wel even het melden waard is zijn de glazen met een verbrede onderkant. Tijdens het drinken klokt het bier wat voor extra schuim en levendigheid zorgt.

Dan zijn er nog de assortimentsverpakkingen van een brouwer met diverse types bieren en 1 glas waar witbier en gerstewijnen uit gedronken worden het speciale glas van een brouwer voor al zijn bieren COMMERCIE. In principe bent U dan opgelicht.

Veel glazen hebben een voet. Dit staat elegant maar wat ook belangrijk is dat het bier op temperatuur blijft. Hoe meer glas hoe langer het bier op temperatuur blijft. Een hand verwarmt het bier erg snel het glas kan bij het steltje worden vast gepakt. Dus dan ook nooit het bierglas in de hand houden een slokje nemen en dan het bier weer weg zetten.

Pilsglas. Dus geen bierglas. Voor een pilsje is het belangrijk dat de schuimkraag zo lang mogelijk in stand blijft alle smalle glazen zijn hier voor geschikt.

8 reacties (+add yours?)

  1. Meneer Sjon
    Nov 29, 2015 @ 23:46:05

    “Pilsglas. Dus geen bierglas.”
    Hier maak je dezelfde fout als elders op deze site. Je insinueert dat pils geen bier is, wat het natuurlijk wel is. Een pilsglas is dus een bierglas wat in het bijzonder geschikt is voor bier van het type pils.

    Beantwoorden

  2. Meneer Sjon
    Nov 29, 2015 @ 23:51:19

    Nog een foutje:
    Onder de foto van het Leffe-glas staat: “trappisten bierglas van leffe. type 3”
    Ik mag toch hopen dat je wel weet dat Leffe geen trappistenbier is.
    Ik ga nu met interesse jouw pagina over trapisten- en abdijbieren lezen. Ik ben benieuwd…

    Beantwoorden

  3. Meneer Sjon
    Nov 30, 2015 @ 17:58:54

    “Pilsglas. Dus geen bierglas.” staat er nog steeds. Hieruit begrijp ik dat je echt van mening bent dat pils geen bier is? Onbegrijpelijk dat iemand die een bierblog maakt, zo’n verkeerd standpunt aanhoudt.

    Beantwoorden

  4. D bu
    Apr 08, 2017 @ 20:36:09

    Zijn er belgische bieren die origineel in ceramiek geschonken worden?

    Beantwoorden

  5. M.heijnekamp
    Apr 29, 2017 @ 15:06:36

    Kwakglas schoonmaken?

    Beantwoorden

    • wimvanderneut
      Mei 03, 2017 @ 16:44:47

      stiekum even in de vaatwasser, hierna gewoon omspoelen met warm water en dan na veel gebruik weer een keer in de vaatwasser.

      Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: