Home

Gist en de consumptie hiervan

Gist en het consumeren hier van.

Biergist bevat vitaminen van het B-complex, die het lichaam gebruikt om energie uit voedsel te halen. Het gebruik van biergist wordt wel eens aangeraden als men zich moe en lusteloos voelt. Biergist is dus gezond.

Even wat vuistregels voor de beginnende bierdrinker.

 • Biergist zit niet in pils, hier is het uitgefilterd. Het komt vaak voor bij specialbier met nagisting op de fles, dit staat altijd op het etiket.
 • Gist heeft veel invloed op de smaak van het bier niet altijd wordt het als lekker ervaren kan soms een droog en melige smaak in de mond geven.
 • Als het gist als een fijne nevel in het bier zit vind de brouwer dat het de smaak ten goede komt en kan het dus rustig gedronken worden.
 • Bij bieren met tarwe blijft de gist als een nevel in het glas zitten dit hoort zo lekker opdrinken.
 • Maar net zoals Mexicaans eten moet je er wel aan wennen. Als de gist grof is dan is het echt oppassen dan blijft het bij de beginnende drinker rondraaien in de maag. Ook als er meer glazen en ook nog verschillende soorten bier worden gedronken, even rustig aandoen.

Als het biertje goed wordt gedronken moet het eerst even staan zodat de gist naar de bodem van het flesje kan zakken.(behalve dan bij de boven genoemde uitzonderingen) Dit duurt toch wel een halve dag dus na de aankoop moet het biertje rust hebben om de gist te laten zakken als je daarna rustig met het flesje om gaat blijft het  gist onderin het flesje.

Als je de gist wil consumeren kan dit op verschillende manieren;

 • Eerst rustig driekwart van het flesje leeg gieten in het glas dit weer voor drie kwart leeg drinken en dan het restant van het flesje leeg gieten in het glas. Op deze manier kun je het bier met en zonder gist proeven.
 • Je kunt natuurlijk ook een bodumpje in het flesje met de gist laten zitten en dit naar keuze wel of niet later bij in het bierglas gieten.
 • Ook is er de mogelijkheid om het flesje in zijn geheel in het glas te schenken en rustig het gist laten zakken en dan wel of niet consumeren.

Er zijn twee type gist die bij het brouwen worden gebruikt, ondergistend en bovengistend.

Bij het brouwen van pils gebruikt men de ondergistende gistsoort,  Saccharomyces carlsbergensis. Tijdens het proces zakt de gist naar onderen en het vindt plaats bij een lage temperatuur. Hier komt dan ook de term lage gisting of ondergistend vandaan. Lage gisting is heel geschikt voor de industriële productie. Een enorm voordeel is de smaakvastheid van dit proces.

Bovengisting is een manier van gisten die gebruikt wordt bij het brouwen van bier. De gebruikte gistsoort is Saccharomyces cerevisiae. Bovengisting vindt plaats bij kamer temperatuur en de gist blijft bovenop het brouwsel drijven. Hier komt dan ook de term bovengisting en bovengistend vandaan. Bovengisting is een moeilijker controleerbaar proces en veel meer een ambacht.

Het gebeurt wel bij dit bier dat de smaak sterk veranderd tijdens het bewaren, vooral bij nagisting op de fles. Dit heet smaakevolutie. Een verhaal apart.

Met behulp van gist zet brouwproces de suikers van het zetmeel om in alcohol en koolzuurgas. Vooral bij bovengisting kunnen bij dit proces ook fruitachtige, karamel en nootachtige smaken ontstaan en zelfs ook melkzuur. De brouwer kan dit tijdens het brouwproces sterk beïnvloeden. Er zijn veel soorten/stammen gist elke professionele brouwer heeft zijn eigen culture die een eigen smaak geeft aan het bier.

Een goed pilsje is even lekker als een biertje eigenlijk is het vergelijken hiervan van net zo iets als het vergelijken van een koe en een paard.

Advertenties

2 reacties (+add yours?)

 1. Hans van Eijsden
  Dec 06, 2015 @ 22:04:30

  VeranderT. Verder duidelijk artikel, dank je.

  Beantwoorden

 2. wimvanderneut
  Dec 08, 2015 @ 16:45:46

  waar staat deze T? ook dank je.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: