Wat een bijzonder bier, begint met een moeilijk plaatsbare smaak. Logisch want in dit bier wordt gruut toegevoegd in plaats van hop. Dit gebuurde vroeger veel voordat de hop algemeen gebruikt werd. Een bier met een bijzonder smakenpallet alle smaken zijn te proeven maar heel dicht op elkaar zodat het lijkt één smaak te zijn maar toch ook de smaken apart. De kruiden geven mij een nootachtige tint, maar iedereen heeft een eigen smaak. Het bier heeft een vol mond gevoel met een mooie moutBrugge_Tripel_900achtige smaak aangevuld met een frisse bitterheid. De brouwer zelf beschrijft zijn bier perfect, ga ik niet overdoen vooral zijn opmerking over het moment van bier drinken is geweldig; Degustatiebier – Te drinken om te ontspannen of om zichzelf te verwennen – Vooral alleen, maar kan ook in kleine groep.
Leest u zelf de tekst van de brouwer maar, een geweldig bier. Staat bij mij in de top tien!
 
BRUGGE Tripel
Het van oudsher Brugse stadsbier, krachtig en bitterzoet. BRUGGE Tripel heeft een mooie goudblonde kleur en een stevig, rotsachtig schuim dat een tekening van Brugs kantwerk achterlaat op het glas. Het aroma heeft een typisch fenolisch gerookte toets en de smaak is bitter, rijk en romig.

Kenmerken
Hoge gisting – Hergist op fles (8,7 Vol. % Alc.), vat (8,5 Vol. % Alc.)

Het Brugse gruut
Het geheim van het stadsbier BRUGGE Tripel is gelegen in de eigen samenstelling van het kruidenmengsel ‘gruut’, dat haar smaak en aroma verrijkt. In Brugge werd al wie bier brouwde verplicht een ‘gruut’ te gebruiken en dat aan te kopen in het stedelijke kruidenhuis, ‘Gruuthuse’ genaamd. Jan van Brugge en zijn nazaten, die later Van Gruuthuse werden genoemd, kregen tot laat in de 16e eeuw het monopolie op de verkoop van het Brugse ‘gruut’. Terzelfdertijd werden taksen geheven ten voordele van de Graaf van Vlaanderen. In BRUGGE Tripel wordt deze middeleeuwse traditie verdergezet.

brugge trippel gruut

De Brugge-gist
BRUGGE Tripel haalt haar eigenzinnige aroma uit het gebruik van een hoge giststam die een dominant fenolisch gerookt aroma geeft.

Hergisting op fles
BRUGGE Tripel ondergaat een tweede gisting op fles. Tijdens de afvulling wordt een hoeveelheid suiker en gist toegevoegd die in de ‘warme kamer’ vergist tot alcohol en koolzuurgas. Daarom heeft BRUGGE Tripel een hoog koolzuurgehalte dat extra pit geeft aan het bier. De gistresten op de bodem van de fles beschermen het bier tegen oxidatie en dus tegen snelle veroudering van de smaak. Door de aanwezige gist evolueren de smaken nog met de tijd. Mede daarom is BRUGGE Tripel een echt bewaarbier.

Merkidentiteit
Merkwaarden:
Gesofisticeerd – Competent – Trots – Aristocratisch – Statig
Interessant – natuur – Beschaafd
Moment:
Degustatiebier – Te drinken om te ontspannen of om zichzelf te verwennen – Vooral alleen, maar kan ook in kleine groep

Advertenties