Een heerlijk keizerlijk bier, een bier met een eeuwen oude historie en die wordt geproefd. Een traditioneel zuur bier. Eigenlijk dacht ik van; ja hoor weer zo’n vlaamse bittere maag verwoestend bier, maar gelukkig wordt  door de moutigheid en een heerlijke caramel-bastaardsuiker zoete smaak de zurige smaak keurig in toom gehouden. Dit zijn gelijk de hoofdsmaken waar dit bier zijn karakter en structuur van krijgt. In de nasmaak is het bier heerlijk bitter. De bittere smaak is gouden carolus classiceigenlijk al direct aanwezig en komt pas aan het eind goed tot zijn recht samen met een piepklein hopje. Dit is een van de betere bruine bieren. Al noemen ze het zelf een donker bier. Ondanks dat er geen tarwe in zit toch een heel behoorlijk vol mond gevoel. Het sterkste van dit bier is dat er geen min puntjes aan zitten echt helemaal niets. Vooral geen droog mond gevoel door een te sterke dry-hopping deze is verpletterend positief afwezig. En de smaken zijn in een perfect evenwicht  en worden toch afzonderlijk geproefd. Een keizerlijk evenwicht. Gelukkig tegenwoordig door iedereen te betalen, kunnen we ons even stiekem een keizer voelen. De vossen zullen we maar rustig laten lopen. Ook een sterke smaak die na het nuttigen van een andere sterke smaak weer goed tot zijn recht komt. Bij veel andere soms ook best goede bieren is dit niet het geval, ook weer een enorm plus punt. Stukje worst, nootjes of kaas er bij maakt het tot een waar culinair genot. Aan de worst of kaas mag gerust een sterke gekruide smaak zitten het bier blijft overeind staan.

bieren van het anker

bieren van het anker, brouwer van dit bier

Tekst van de brouwer; Dit Mechelse Keizersbier, oorspronkelijk gedronken bij de vossenjacht van Keizer Karel maar vooral genoemd naar zijn gouden muntstukken, wordt nog steeds gebrouwen met donkere en zeer evenwichtig gedoseerde moutsoorten volgens de klassieke infusiemethode. De Aromatische mouten en de hoge gisting verenigen de warmte van wijn en frisheid van bier. Door zijn hoge densiteit van 19° Plato wordt Gouden Carolus geklasseerd onder de speciale bieren. Het is dan ook uiterst geschikt voor culinaire doeleinden zoals stoverijen, wild en zelfs sabayon.
Type bier: Donker speciaalbier
Kleur: Robijnrood
Alcohol: 8,5 % VOL
Hopping: Uitsluitend Belgische hop
Wort extract: 19 °Pl
Gisting: Hoge gist
Lagering: 2 weken
Houdbaarheid: 3 jaar (opm. van mij, kan ook wel langer bewaard worden maar dan verdwijnt de biersmaak zie smaakevolutie van deze blog)

Advertenties