Een heel complex bier van een fantastische brouwer met heel veel geschiedenis 

hier gebeurt het wonder

hier gebeurt het wonder, de abbij

In dit complexe bier zitten zoveel smaken dat het bier anders smaakt bij verschillende drink temperaturen (ongeveer tussen de 8 en13 graden). De brouwer zelf geeft hier een perfecte omschrijving van, ook hoe een biertje gedronken moet worden . Soms denk ik wel van; proeven die fijnproevers zoveel meer als de gewonen man of maken ze er een beetje een show van? Ik denk een beetje van beide het zijn echte fijnproevers die alles een beetje aan dikken. Ik proef niet heel veel meer dan de meeste mensen maar dat is dan ook wel de kracht van deze blog. Wat wel overeind blijft is de positieve of negatieve ervaring. Ik vraag er mijn omgeving naar en wat ik vies of niet lekker vind wordt in 99% van de gevallen ook zo ervaren. Ga dus maar gewoon lekker door.

Dubbel

De ervaring van een gewone man, ik dus. Het bier, eerst fris prikkelend en een fruitigheid diefloreffe dubbel tegen de  smaakgrens aanzit(voor mij dan).Wat direct erg positief is dat het bier niet te zwaar gebrand is en de andere smaken perfect aanwezig zijn. Dit zijn een prettig zoetje, beetje bruine suikerachtig zoetigheid. Een hop die niet nadrukkelijk aanwezig is een prettige bitterheid die wel steeds nadrukkelijker wordt vooral in de nasmaak. Een fijn warm vol mondgevoel van de moutigheid. Gewoon een prettige balans van alle smaken. Wel een beetje dryhopping en wat plakkerig van de zoetigheid. Maar hier hebben ze foodparing voor uitgevonden. Zelf vind ik kaas het lekkerste dit drukt de biersmaak niet weg. De gist had geen of weinig invloed op dit bier. Dit bier bewijst heel nadrukkelijk dat een dubbel of herfstbok gewoon een goed bier kan zijn zonder een opgefokt suikerachtige commerciële  misbaksel te zijn

Tekst van de brouwer; Dit “lichte”, bruine abdijbier valt op door zijn donkere body met rode tinten en de rijke aroma’s van koffie, chocolade en zoethout. Een subtiele toets van anijs en witte vruchten maakt het geheel compleet. De brede aanzet is een tikkeltje zuur, waardoor de gebrande toetsen van de speciale moutsoorten optimaal tot uiting komen. De moutsmaak is nadrukkelijk aanwezig in de mond. De zurige, erg lange afdronk wordt gekenmerkt door een enigszins wrange en lichtjes bittere smaak. Wanneer dit bier koud wordt geserveerd, overheersen de kruidenaroma’s. Bij keldertemperatuur ruimen deze echter plaats voor de gebrande en koekjesachtige toetsen. Te ontdekken en herontdekken.

trippel

Eerst prikkelend dan moutig, warm, zacht en zoet allemaal in één smaakpallet later wat bitterder. Eigenlijk veel te lief voor een trippel. De bitterheid wordt later wat nadrukkelijker floreffe trippel vooral in de nasmaak, zoals dat in een echte trippel hoort te zijn. Dan komt de echte trippel te voorschijn en begint de alcohol aan te komen (8%). Geen uitspringende smaken keurig evenwicht. Wel iets plakkerig in de mond van de zoetigheid. Niet een biertje om te vergeten,  meer onderzoek is zeer gewenst met de belangrijkste vraag, een doetje of een knaller? Onderzoek wordt vervolgt(vaak denk ik). Heeft u weinig ervaring met het degusteren van bier dan is dit een prima beginner. Hier kun je prima van leren dat biersmaken in een evenwichtige samenstelling bijzonder lekker zijn.

 Tekst van de brouwer; De “Floreffe Triple” heeft een blonde, amberkleurige body en romige schuimkraag. De neus is uitermate origineel en combineert hout- en kruidtoetsen (kruidnagel, vanille) met de fruittoetsen van rijpe renetappels. Deze aroma’s worden begeleid door een heerlijke moutsmaak en een geraffineerde bitterheid. Dit krachtige en evenwichtige bier heeft een zachte afdronk met toetsen van calvados, karamel en zoethout. Deze krachtige, op fles hergiste Tripel was het favoriete bier van de monniken van de abdij van Floreffe. Als de monniken te laat waren voor het gebed of in het refectorium, moesten ze het als straf zonder hun geliefkoosde Floreffe Triple stellen… 

Advertenties