Van de Stichting Noordhollandse alternatieve brouwers een stichting die bijzondere bieren brouwt zie http://www.snab.nl/nl/wie-is-snab

Een bijzondere manier van brouwen, eerst wordt het bier gebrouwen dan bevroren vervolgens worden de ijskristallen er uit gefilterd. Wat krijg je dan? Een zwaar zacht biertje echt de moeite waard. Bij dit bock biertje is de gebrande smaak zacht en ligt later zelfs een beetje op de achtergrond maar is toch wel duidelijk aanwezig. De alcohol is stevig(9%). Het toverwoord voor dit biertje is balans. De smaken vullen elkaar aan, meestal is bij een herfstbock de gebrande smaak overheersend. Dit bier blijft prikkelend en fris moutig en hoppig en licht zoet. Pas later komt de bittere smaak wat door zetten de nasmaak is hoofdzakelijk branderig/bitter maar helemaal niet onplezierig.

Volgens de brouwer zit er een karamel smaak aan dit bier. Hersbrücker hop heeft een kruidig karakter.  Kristalmouten worden geroosterd  mijn smaakervaring was hierdoor redelijk gebrand. Belgisch bier is een natuurproduct de gist die mee gebotteld wordt leeft en geeft smaakverschillen. Om echt goed bier te kunnen beoordelen moeten er eigenlijk meerdere exemplaren van verschillende partijen worden gedronken, niet te doen. het is heel goed mogelijk dat bij een volgend exemplaar de karamelsmaak wel goed aanwezig is.

ijsbok

Tekst van de brouwer; IJsbok is een levend, niet gepasteuriseerd, bovengistend bier.
Inspiratiebron voor dit in Europa unieke bier is het Nova Zembla reisverslag ‘Om de Noord’ van Gerrit de Veer uit 1597. Het verslag beschrijft hoe de scheepsbemanning tot hun verbazing ontdekte dat diep in een bevroren bierfust een vloeistof was achtergebleven, die uitstekend smaakte en waarbij ‘alle kracht van het bier in dat kleine beetje nog vloeibare bier zat’.
SNAB is erin geslaagd om met haar “IJSBOK” het proces na te bootsen waardoor een voor de bierliefhebber zeer bijzonder bier beschikbaar is gekomen.

Smaakomschrijving
Aroma, geur Karamelmout, fruitig
Hoofdsmaak Mout, karamel, bitterig
Mondgevoel Zeervol, alcohol warmend
Afdronk Bitterig, karamel dat lang blijft hangen.

Advertenties