Een heerlijk verfijnd en simpel licht bitter biertje wat een onverwachts complex karakter krijgt. Zoetig en licht moutig met een verfijnd hopje en een frisse smaak door een fruitigheid die rond de smaakgrens licht. Hierdoor proeft niet iedereen de fruitige smaak maar het bier wordt er wel fris van. Geen nagisting op de fles en ook geen volmondige moutige smaak. Gewoon een dorstlessend verfrissend zoetig fris bitter biertje. Met verrassende complexe en evenwichtige smaakervaring. Met als enige mogelijkheid van kritiek, iets plakkering in nasmaak. Waardoor het biertje een 10 min krijgt.

En dan nu het grootste probleem; de verkrijgbaarheid, niet of heel moeilijk verkrijgbaar in Nederland. Abbaye de vauclair bere blondHeb hem dan ook gekregen van een kennis die in Frankrijk op vakantie was. Het is toch een echt Trappistenbier. Dit is bier dat door trappisten, monniken van de orde der cisterciënzers, wordt gebrouwen. De abdij is in de 12de eeuw gesticht en licht boven in Frankrijk. Is alleen niet aangesloten bij de De International Trappist Association, waarom niet? Weet ik niet het bier is in ieder geval van de zelfde smaak en kwaliteit als de wel aangesloten brouwers of abdijen.

Niet alle voorwaarden om tot deze organisatie te horen zijn reëel. Het bier moet door de monniken worden gebrouwen. Gezien de leeftijd van de meeste monniken moet toch het meeste bier worden gebrouwen door lekenbrouwers, allen het toezicht en het recept kan nog wel door monniken worden gedaan. Ook moet het bier nog in de abdij worden gebrouwen om tot de organisatie te mogen worden gerekend. Gezien de hoeveelheden die worden gebrouwen en door de huidige eisen aan de hygiëne, worden aan de gebouwen hoge eisen gesteld. De ketels staan dan misschien wel in of bij de oude gebouwen, maar of de hele opslag, de logistiek en kantoren daar ook staan? Dat een gedeelte van de winst naar goede doelen gaat is wel een mooie regel van deze tijd. Net zoals het bewaren van het karakter van het bier, behoud van de originele recepten en brouwmethodes zijn hoffelijke streefdoelen.

Advertenties