Een dunkel weissen een duits type witbier met gebruik van donkere mouten. Een heerlijk bier na al die zwaar gebrande exemplaren van de winter en de herfst een verfrissing om te drinken. Toch wel een complex exemplaar en dit is dan ook gelijk het enigste min puntje. Een weissen is een simpele eerlijke dorstlesser, daar was deze toch wat te complex voor. Maar hij begint heerlijk sprankelend en fruitig wat gelijk een tegenstelling aangaat met het zoetje. Een kandij / toffee zoetje. Met het gevolg dat er een zoetzure smaakbeleving ontstaat. Dit alles wordt aangevuld met een hopje en wat moutigheid wat weer cristoffel wijsaangevolgd wordt door een bittertje met een heel licht gebrand smaakje in de nadronk. Dit alles wordt ondersteund door de warme smaak van de tarwe en de fijne gistnevel wat in dit type bier hoort. Veel kleine smaken die er met elkaar een heerlijk drinkbaar complex geheel van maken. De brouwers hebben de eerste zonnewarmte van de lente gevangen in dit biertje.

Tekst van de brouwer; De nieuwste telg Christoffel Wijs is vanzelfsprekend van lage gisting maar bovenal het resultaat van het overwinnen van enkele spectaculaire brouwtechnische uitdagingen. Zo maakt tarwemout een fors bestanddeel van het brouwbeslag uit, een uitdaging voor de brouwer van ondergistend bier. De combinatie van tarwemout, donkere gerstenmout en ondergisting resulteert in een bier, 6%, dat even gemakkelijk drinkt als een Hefe-Wies Dunkel in de beste Beierse tradities, even smaakrijk is als eender welk bier met kleur terwijl het een eigen, unieke smaakbeleving brengt.

Advertenties