Prikkelend, hier begint goed bier altijd mee, dit is de koolzuur. Hierna smaakt hij licht gebrand maar de andere smaken zoals de zoetigheid de moutigheid en een licht hopje  laten zich niet weg drukken. In de nasmaak wint de gebrande smaak het toch samen met de bitterheid van de rest. In de nadronk toch nog wat plakkerig van de zoetigheid die met een bruine suiker kandijachtige smaak licht aanwezig blijft. Ook geeft het bier een vol mond gevoel. Dit is het tegenovergestelde van de pilssmaak. Voor mijn smaak iets te gebrand en hierdoor heeft de brouwer hem iets te zoet moeten maken voor het evenwicht. Helaas geen gerstewijn hiervoor zijn echt meerde smaken nodig of eigenlijk moeten bij een gerstewijn alle hoofdsmaken in evenwicht zijn; moutigheid, de hop en de bitterheid en een zoetje eventueel aangevuld met bv een fruitigheid van de gist, van appel smaak tot banaan. De gist maakte in dit bier niet veel verschil.stbernardusabt12

Mijn biertje was goed tot 05-07-16 volgens mij is het een echt bewaar bier deze moet je drinken na de verkoopdatum. Ze worden dan zacht en warm en krijgen een nootachtige smaak. Kwak is hier ook een prachtig voorbeeld van.

Op het etiket staan verschillende talen, export bier dus en buiten Belgie en Nederland stellen ze toch andere smaakeisen aan het bier, dan de rest van de wereld. Wij zijn ras echte Bourgondiers.

Als het bier niet zo gebrand zou zijn kan je denken aan een gerstewijn of een Rusian Imperial Stout nu is het gewoon een zwaar bokbier van 13 uit een dozijn. Niet weggooien lekker opdrinken of nog beter bewaren, een paar jaar oud laten worden en dan drinken bij een bijzondere aangelegenheid.

Tekst van de brouwer;  De St.Bernardus Abt 12 is de trots van onze stal, het nec plus ultra van onze brouwerij. Abdij bier gebrouwen in de stijl van de klassieke ‘Quadrupel’ van de beste Abdij van België Ales. Donker met een volle, ivoor-gekleurde kop. Het heeft een fruitig aroma, vol met complexe smaken en blinkt uit door zijn lange bitterzoete afwerking met een hoppig beet. (10,0% ABV) Wereldwijd gezien als een van de beste bieren ter wereld. Het is een zeer evenwichtig bier, met een volle smaak en een perfecte balans tussen moutig, bitter en zoet. Een van de originele recepten uit de tijd van de licentie-brouwen voor de Trappisten van Westvleteren

Advertenties