Een amber is een zachte lichtzoete doordrinker die opsmaak is gebracht met donkere mouten. Een biertje dat van zelf naar binnen glijdt. Dit biertje was redelijk drinkbaar maar eigenlijk wat te bitter en te gebrand om een echte doordrinkende amber te zijn. Het nadeel van sterke smaken bij licht bier is dat de andere smaken niet helemaal tot hun recht komen. Je proeft ze wel maar op de achtergrond. Voor bier met minder alcohol en dus minder mout zijn de smaken minder krachtig ze moeten dan ook meer in balans zijn om het bier goed tot zijn recht laten komen. Dit bier mist wat mij betreft het elegante smaakpallet van Gulpener.  Een beetje rauw, maar nog steeds goed drinkbaar. (als ik ze gratis krijg drink ik ze allemaal op)Gulpener Biologische Amber

De moderne biersmaak gaat richting hoppig en bitter helaas komt ook dit uit Amerika en zoals veel meer wat uit die kant komt, lang niet altijd een verbetering. Maar ook de bieren zijn steeds meer gebrand van smaak. Jammer dit gaat een beetje ten koste van de andere smaken, net bij zoals dit bier. Natuurlijk is dit mijn beleving ieder proeft de smaken anders afhankelijk van je eet en snoep gewoonte en natuurlijk en je erfelijke aanleg. Ieder is anders en natuurlijk ook je smaakbeleving.

Biologisch bier een mode gril of een stap vooruit? Bier brouwen is een natuurlijk gistingsproces. Als er in de gerst nog veel resten zitten van bestrijdingmiddelen dan zal dit ongetwijfeld nadelig werken op het brouwproces. Bij bier zijn kwalitatief goede grondstoffen de basis voor een goede smaak. Als de granen en de hop uit de grond gejaagd worden met kunstmest en ziekte vrij worden gehouden met bestrijdingsmiddelen zal dit ongetwijfeld zeer nadelig voor de smaak zijn van het bier. Het praktische verschil tussen standaard mout en biologische mout en hop kon wel eens zeer klein zijn.

Tekst van de brouwer
Ur-Amber
“Verantwoord lekker.”
Dit fraaie amber gekleurde bier heeft een originele smaak. Lichte karamel- en fijne hopsmaken maken van deze biologische topper aangenaam gezelschap en is eigenlijk en eerlijk gezegd een heuse concurrent voor onze Gulpener Dort.
Gisting:
Hoge gisting.
Ingredienten:
Water, biologische gerstemout en biologische hop.
Smaak:
Lichte fruitbeleving en milde karameltonen. Subtiele smaakaanzet van hoptonen en een lichte zoete afdronk.
Alcoholpercentage:
5,5%
Lekkerst bij:
5-7° Celsius

Advertenties