Complex, deze meergranen kruiden biertjes van deze brouwer en als je dan ook nog de smaakverandering van de smaakevolutie meeneemt dan wordt het wel een beetje natte vinger werk om ze heel specifiek te gaan beoordelen en helemaal om dit vanaf één biertje te doen. Maar om nu van elk type bier meerdere te drinken wil ik mijn portemonnee en nog veel belangrijker mijn lever niet aan doen. En sommige zijn nog stevige biertjes ook. Meestal zijn het prima biertjes met een eigen specifieke smaak. Logisch natuurlijk met meerdere granen en kruiden toevoegingen. Dit maakt wel dat ze anders zijn en moeilijk te vergelijken met naamgenoten. Een creatieve brouwer die van Jopen volgens mij schud hij de recepten voor deze biertjes zo uit zijn mouwen het zij er nogal wat. En deze zijn eigenlijk allemaal wel goed. Knap respect en zo.

Jopen trinitas tripel

Net zoals bij het gebruik van spelt heeft dit bier ook een eigen smaak een meergranen jopen smaak. Lastig te omschrijven maar voor de diegene die hier kritiek op heeft mag mij even de smaak van boerenkool uitleggen. Het meest verrassende van deze smaak is dat het niet een extreem volmond gevoel geeft, zou je wel verwachten met zoveel granen. Wat het meest in de buurt komt om de smaak uit teleggen is een smaak van een volkoren ontbijt zoals brinta maar dan veel jopen tripel tinitaslekkerder. Een Tripel?  Een trippel is fris fruitig soms wat moutig, wat hoppig iets zoetig. Dit biertje begint met een stevige moutigheid, maar vooral kruidig en bitter en op de achtergrond wat zoetig en hoppig. Als je over de kruidigheid heen kijkt die waarschijnlijk de fruitigheid weg drukt is het een eerlijke trippel met een complexe samenstelling. Ergens wel een rauw biertje maar wel oké. Met gist een wat vollere smaak met een bitterheid en een kruidigheid die overeind blijven staan ergens wel lekkerder met gist. Het is even wennen aan de smaak maar dan een prima biertje, de alcohol is wel stevig.

Tekst van de brouwer;

Op 11 november 2009 bestond het Jopenbier 15 jaar. Om dat te vieren hebben we voor de derde keer een lustrumbier gebrouwen: JubelJoop III. Onze brouwmeester Chris Wisse heeft er voor gekozen om een stevige Tripel te brouwen met 9% alcohol. Als basis voor de Tripel staat ons historische Hoppenbier (recept 1501). Hieraan ontleent de Tripel zijn storting van gerstemout, tarwemout en haver. Door de tarwemout en de haver heeft het bier een complex kruidig karakter. Het bier is aangevuld met een klein beetje korianderzaad en een giststam die veel fruitige aroma’s creëert.

Ongelovige  thomas

Tekst van de brouwer; Jopen Ongelovige Thomas is een bier voor de bierliefhebber die al wat meer gewend is. Zowel in alcohol als in de dosering van de Amerikaanse hopsoorten (Simcoe, Cascade en Chinook) is dit een uitgesproken bier. De stoere hoeveelheid Amerikaanse hop zorgt voor een hoge, fruitige bitterheid, die zeker de echte ‘hopheads’ zal weten te verrassen. Het wat hogere alcoholpercentage zorgt voor een verwarmend effect, waardoor dit bier een echt genietersbier is. Een bier om bij de open haard van te nippen uit een groot glas, zodat alle geuren goed opgesnoven kunnen worden.
jopen ongelovigethomas Ik vond hem vooral een branderige en bittere smaak hebben met een karamelachtig zoetje. Met ook weer de typische meergranen jopen smaak. Wel een prima biertje maar de branderigheid drukte de andere smaken wat weg. Ik proefde niet zo vreselijk veel meer maar hij was toch wel goed te drinken. Zo goed dat ik hem vast nog een keer probeer of die branderige smaak ook bij andere exemplaren zo sterk is. En hij is ook stevig met de alcohol 10%.

Samenstelling ; pale alemout, gersten mout, munichmout, haver, kristalmout, special B mout, geroosterde tarwe, kandijsuiker, hop van sincoe, cascada en chinook. En nagisting op de fles.

Advertenties