Haarlem is in het verleden een brouwersstad geweest. Sinds eind vorige eeuw is deze brouwerstraditie nieuw leven ingeblazen met het ontstaan van de brouwerij van Jopen. Een zeer succes volle brouwer met een forse omzet en een bijzonder breed en smakelijk assortiment. Kyot is hier een goed voorbeeld van, bier volgens een oud recept met in plaats van hop, gruit voor de conservering van het bier. Gruit is een kruidenmengsel. Dit smakelijk en extreem goed gelukte biertje is lastig te beoordelen door de vele ongebruikelijke ingrediënten. Als je denkt dat je hop moet proeven proef je dit ook eerst, later veranderd dit wel. Maar het biertje is wel lekker. Toch maar even een poging, het allereerste wat opvalt is koytkaramel toffee mokka achtige zoetheid, de gebrande smaak en het warme volle mond gevoel. De moutigheid licht er weer iets onder. Sterke smaken toch een prima evenwicht. Maar ze komen wel allemaal onverwachts langs. Een biertje dat blijft verbazen en na even wennen goed drinkbaar is wel een stevig kerels bier 8,5% alcohol. Om dit bier te kunnen waarderen moet je wel gewend zij aan de grote smaak verschillen van bijzonder bier. Van een kruidige smaak heb ik niet zoveel gemerkt. Ondanks het ontbreken van hop, een belangrijk ingrediënt in modern bier, toch heel herkenbaar als bier.

Ingrediënten; gerstenmout gist tarwe en haver en een kruidenmengsel(gruit)

Tekst van de brouwer; Jopen Koyt is gebrouwen volgens een recept uit 1407 en is een bier gebrouwen met Gruit. Gruit is een middeleeuws kruidenmengsel waarin Gagel het meest nadrukkelijk aanwezig is. Dit Gruit gebruikte men voordat hop haar intrede deed en is dus de voorloper van de bieren zoals wij die nu kennen. Koyt is een donker bier van 8,5% met een verwarmende, kruidige smaak. Ook Koyt wordt met haver gebrouwen en is daarmee ‘s werelds enige driegranen bier met Gruit gebrouwen.

Advertisements