Een warme zachte heerlijke Russian Imperiaal Stout. Licht gebrand en karamel zoet, weinig hoppig en bitter wel moutig, zwaar werk bier etiketgebrand en bitter in de nasmaak. Smaken vullen elkaar prachtig aan. Eigenlijk een perfect bier blijft wel een discussie is het nu een zwarte gerstenwijn of een Russian Imperiaal Stout?

De samenstelling? Ga ik nog geeneens naar gokken, gebrouwen door de viergranen specialist Jopen uit Haarlem. Nou ja er zit gebrande gerst in en gist na in de fles. Een echt bewaar bier dat alleen maar lekkerder wordt als hij ouder wordt. Het is een eenmalig bier gebrouwen voor de Haarlemse stripdagen van 2009 zie verder,  http://www.jopen.nl/wp-zwaar werkbiercontent/uploads/2010/10/HRLM09-jopen.pdf

Een stuk tekst van deze bron wat het bier goed beschrijft; Het is barley wine geworden en de zachte bitterzoete smaak maakt het een toegankelijk biertje. De link naar wijn is snel gelegd, want liefhebbers gebruiken dit bier als bewaarproduct. De smaak van het bier verandert bij veroudering en vooral de zware donkere bieren hebben een goede smaakevolutie. Er zijn altijd bierliefhebbers die een paar flessen extra kopen en in de kelder bewaren om ze na een paar jaar te openen en te proeven. Het stripbier van 2010 is een donker, zwaar, wat wij noemen ‘werkbier’ dat niet zo extreem is in zijn bitterheid. Maar, met niet minder dan tien procent alcohol, wel een ‘zware jongen’. Voor ons is het ook nog maar afwachten wat het eindresultaat wordt. Jopen maakt eenmalig een brouwsel van zestig hectoliter. Geen grote plens bier, want het is specifiek voor de Haarlemse Stripdagen. Het is dus echt een sprong in het diepe!”

Tekst van de fles

Revolutionair smeermiddel, grote innerlijke zuivering uitsluitend voor intern gebruik. Eenmalig gebrouwen door Jopen BV, Herb en Spicebeer. Goldaward 2009 winnaar, op aanwijzing van Kameraad Gen. J. Veerkow, Hoofddirectoraat Bur. Propaganda Stripdagen Haarlem.

Wordt ook wel arbeiderswijn genoemd. Het zwarte bloed van de onderklasse dient koel en donker te worden bewaard, liefst in een afgesloten ijzige goelag, teneinde uit te gisten. Uitschenken onder een toendrawittekraag. Dit levensvocht komt optimaal tot zijn recht bij een collectief samenscholen met vrienden van het volk in de warmte van een datsja; bij bestudering van door de Opperste Sovjet goedgekeurde grafische manifesten en bij lange marsen, op barricaden en in de zwaar werbier achterkloopgraven.

Bron; HET JOPEN BIERMANIFEST, nagistend ambachtelijk klassenverschil

JOPEN KOLCHOZOLIE, gebrouwen onder proletarisch toezicht

Nu heb ik toch een enorm punt van kritiek, waar ik het totaal niet mee eens ben; waarom dit geweldig stukje brouwkunst niet blijvend brouwen? Hoe moet dat nauw met onze strijd tegen het kapitalisme als onze moed niet meer wordt ondersteund door dit zwarte strijd bloed? Het is echt jammer dat dit maar een eenmalig brouwsels is. Hoe kenne ze dit ons voor de toekomst ontzeggen.

Verkrijgbaar bij, zeg ik lekker niet. Anders zijn ze zo op.

Advertenties