Deze mooie vriendelijk lachende Ierse dame geeft perfect het biertje weer. Je komt deze dame tegen als je de side van de brouwer bezoekt. Een vriendelijk prettig biertje waar je graag meer over wilt weten en kennis maken. Ook de belofte van karakter en pittigheid komt ook terug in dit biertje.

dame irish red

Even bron vermelding slaap ik beter; http://www.murphys.nl/home

Eerst is het bier fris prikkelend. Levend bier begint eigenlijk altijd zo. Hierna komt een volmondige, moutige, gebrande iets zoetige smaak. Het bier is wat romig of duidelijk van bovengisting het tegenovergestelde van een pilssmaak, wat veel frisser is. In de nasmaak komt er een bittertje en hopje aan de beurt samen met de nog steeds aanwezige gebrande en moutige smaak. De mout is een even belangrijke smaakmaker en even sterk als de gebrande smaak die van de geroosterde gerst komt. Het is een lekkere doordrinker met verrassend veel smaak zeker voor 5% alcohol. Iets droog in de nasmaak, dryhopping? Maar gelukkig blijft hij dorstlessend. Bij dit bier is de gebrande smaak zeker niet gebruikt als een ruggengraat om snel even een biertje te maken maar een smaak in een perfect smakenpallet.

murphyEen ale die de tand van de tijd moeiteloos weerstaat. Nou ja ongeveer, het is een iets aangepaste smaak voor de export en is afgeleid van irish red. Sommige zien het als een stout de gebrande smaak is wel nadrukkelijk aanwezig maar ook weer niet zo. Als dit een stout is dan kan er een streep door de termen; dubbel bier, winterbier en heel veel bock biertjes. Een stout is toch een stuk bitterder met een veel meer gebrande smaak. Soms kunnen biertjes in het grijze gebied zitten tussen twee types in.

Het is de tegenhanger van de Belgische palm, met een heel klein stout tintje. Welke is beter? Allebei een 10.

Samenstelling volgens etiket; water gerstenmout en hop (Vergeten ze de gebrande gerst en dat het een bovengistend bier is.)

Tekst van internet; Murphy’s Irish Red is een amberkleurig gebrouwen bier volgens een eeuwenoude Ierse traditie. De rijke smaak komt tot stand door het gebruik van hoogwaardige gerst en hop. Door het gebruik van licht geroosterd gerstemout krijgt Irish Red z’n mooie, roodgouden kleur. In Murhpy’s Irish Red proef je de smaak van Ierland, mild en karaktervol.

Advertenties