Weer een geweldig stukje brouwkunst. Deze brouwer maakt van zijn biertjes echt een geheel. Lastig om smaken te benoemen. In deze ultieme bruine komen de smaken wat bij dit bier type hoort perfect tot hun recht. De zoetzure smaak is duidelijk aanwezig net zoals een heel licht gebrande toets. De andere smaken zijn wel degelijk aanwezig maar spelen op de achtergrond mee waarvan de hop misschien wel de belangrijkste is. En dan een klein bittertje wat in de nasmaak ook wel aanwezig is en keurig past bij de licht gebrande smaak. Het zijn allemaal sterke smaken de gist uit het laatste van het flesje heeft dan ook geen of geen merkbare invloed. Het lastige van proeven is om je zelf niet voor de gek te houden als denkt iets zoet te proeven dan is de eerste indruk ook altijd zoet. Net zoals met de gist je schenkt het laatste van het flesje in het glas en verwacht een andere smaak. Hoeft natuurlijk niet zo te zijn. Sterke smaken met weinig alcohol en dan ook slaapmutske_Bruin_33clnog in een perfect evenwicht en ook nog een heel duidelijk herkenbaar biertype, GEWELDIG. Natuurlijk was hij ook vol van smaak met een zoals de brouwer zegt een volmondig romige beleving. Een kruidige afdronk heb ik niet zo ervaren maar bier met nagisting op de fles is altijd net een beetje anders zonder dat het onherkenbaar wordt.

Een verrassende samenstelling; pilsmout, kleurmouten, koriander en aromatische natuurhop. De koriander heb ik niet echt geproefd maar zal ongetwijfeld de gebrande smaak ondersteund hebben. Het zuurtje zal ongetwijfeld van de hop komen. Maar is het echt een licht zurige smaak of een fruitige appelsmaak? Wanneer de smaken zo naar elkaar toe trekken en een geheel vormen zijn dit de lastige vragen. Op TV zie je weleens van die culinaire specialisten die nog proeven in welke maand de hop is geoogst. Heb hier toch wel mijn twijfels bij.

Tekst van de brouwer; Slaapmutske Bruin is een volmout bier van hoge gisting met hergisting op de fles. De mooie dieprode kleur wordt bekomen door het gebruik van een combinatie aan verschillende kleurmouten. Het alcoholgehalte bedraagt 6,0 Vol%. Door het gebruik van kleurmouten in combinatie met een toets van koriander wordt een volmondig, licht zoetig bier bekomen met een pittige, kruidige afdronk. De schuimkraag is compact en stevig en zorgt voor een romige bedekking van het licht parelende bier

Advertenties