Wat een geweldige verrassing en een fantastisch bier van deze brouwer; http://www.slaapmutske.be/ Dit bier heeft volgens mij twee namen eerst uitgebracht voor een verjaardag voor een kroeg, pressklubben en later uitgebracht als, hop collection ft. kent goldings.

Een echte Belgische brouwer niet te bang om alle truckjes uit de kast te halen om een geweldig bier te maken. Niks geen PRESSKLUBBENmoeilijk gedoe met een, Rheinheits gebot. En dat op het etiket moet staan wat er in zit is ook maar muggenzifterij. Maakt het wel lastig om dit bier een plaatsje te geven. Is leuk, eerst zelf proeven en dan uitgebreid goochelen om wat gegevens over samenstelling en smaak te achter halen.

Een hele zware hoppige blonde waar de moutige smaken samen met de hop de boventoon voeren met een bittertje en een witte-kandij-suiker-zoetje die op de achtergrond meedoen. Ook is er een hele volle warme smaak waar de gekleurde mouten en het type gist voor verantwoordelijk zijn. Dit bier heeft net zo’n nevel als een weizen maar bij de weizen is er een toevoeging van tarwe voor verantwoordelijk. Hier denk ik dat het vele gebruik van lichte kleurmouten en het niet filteren van het bier voor de nevel zorgen. De gist wordt door de nevel opgenomen en geeft dus geen smaakverandering. Maar het is vooral geen doordrinker dus geen blonde. Hij vindt het zelf een Amber. Amber 10% en geen gebruik van wat donkere mouten? Een amber is een doordrinker met een weinig gebruik van donkere mouten voor een klein zoetig karamelsmaakje.

Naar mijn idee is het een opgeblazen blonde. Klinkt negatief maar het is gewoon die smaak maar veel zwaarder dan de gewone blondes. Bij een quattro proef je meer smaken, heeft als het ware een smakenpallet. En zware blondes zoals een duvel zijn veel fruitiger en minder moutig. Dit bier heeft een eigen klasse gemaakt en hij is zo perfect dat dit terecht is. Ik noem het maar slaapmutske blond want je kan er geweldig van slapen.

Teksten van internet
Slaapmutske Hop Collection ft. Kent Goldingsslaapmutske hop collection ft. kent goldings; is een vrij sterk alcoholisch single-hop bier van hoge gisting met een volle hopsmaak en een bloemig hoparoma. dit goudkleurig bier heeft een alcoholgehalte van 10 vol% is hergist. zowel de hoofdhopping als de dry-hopping zijn met kent goldings. beschikbaar op fles (33 cl) en op vat (30 l).

pressklubben;Dit bier werd speciaal ontwikkeld voor de 10de verjaardag (anniversary ale 2000-2010 ale) van het gerenommeerde bierrestaurant Pressklubben in Stockholm. Meteen is dit een eerste bier in de Slaapmutske HOP Collection-rij van brouwer Dany Smessaert. Bij wijze van experiment en ter promotie van de oneindige mogelijkheden die de wereld van hop ons biedt, zullen diverse brouwsels gemaakt worden die telkens met andere hoppen bereid zijn. Het is dan ook niet toevallig dat voor het eerste bier een eerder klassieke hopsoort als Kent Goldings gekozen is, die dan zowel voor hoofdhopping als voor de dry hopping gebruikt is. Klassieke hopping maar opnieuw uitgevonden dus! Een zeer speciaal, hoppig (Kent Goldings) bier met een mooie neus van kruiden (floral, spicy). Kleur ietwat blond, neigend naar amber. Uitgegoten een zeer mooi schuim. Zeer volle, hoppige smaak. Vrij sterk alcoholisch bier met een prachtig volle hopsmaak en een bloemig hoparoma en een lage nasmaak, ietwat droog doch bitter.

Advertenties