Verrassend authentiek, zoals een bruine hoort te zijn licht zoet/zuur. Volgens het etiket is het eigenlijk een slaapmutske de Christmaschristmas/winterbier. Dit is meestal een zwaar gebrande en gezoet bier,  van 13 in het dozijn. Gelukkig niet, de brouwer heeft er voor gekozen om dit bier een eigen karakter te geven. De smaken vloeien zo in elkaar over dat het best wel even geconcentreerd proeven was om hier een oordeel over te geven.

Een zoet zure licht gebrande smaak eerder fris dan fruitig en licht bitter. Een klein karamelachtig zoetje en een bittertje. In de nasmaak blijft de gebrande smaak licht aanwezig net zoals het bittertje en het zoetje.

De gist uit de bodem van het flesje maakt het bier wat zachter en voller van smaak. Bij bier met nagisting op de fles moet het biertje even rusten zodat de gist zinkt naar de bodem en apart kan worden genuttigd.

Voor een amber niet zoet genoeg en het zuurtje hoort ook niet bij een amber. Dan blijft er alleen maar een bruine over, het is dus een bruine.

Een klein verhaal over een groot meesterlijk en vooral ambachtelijk biertje.

Slaapmutske-winterbier-okt-2000-zonder-tekst

Tekst van de brouwer; Slaapmutske Christmas is een donker volmoutbier van hoge gisting met hergisting op de fles. De mooie bourgougnekleur wordt bekomen door een combinatie van speciaal geselecteerde kleurmouten. Door het gebruik van deze kleurmouten samen met fijne aromatische natuurhop wordt een bier met een zachtzoet, licht gekruid aromapalet bekomen. De moutige, malse smaak geeft een mooi afgerond en warm mondgevoel. De afdronk van dit kerstbier van 7,4 Vol% is moutig en licht kruidig. Beschikbaar op fles (33 cl) en vat (30L) vanaf begin november tot… zolang de voorraad strekt

Advertenties