Er is meer tussen hemel en aarde deze moet wel gemaakt zijn door een engeltje of een fee. Wat een heerlijk biertje. Kan haast niet door een mens zijn gemaakt. Een rasechte bruine.

Leffe heeft in al zijn biertjes een terugkomende kruidige smaak. Ben ik even nieuwsgierig waar dit vandaan komt, kan komen van spelt een tarwe soort met een kruidige smaak maar ook kruiden en kruidnagel kunnen hier voor verantwoordelijk voor zijn.

Hij is eerst zoals het hoort fris prikkelend, dit komt van de koolzuur versterkt door wat fruitigheid die verder in dit bier verantwoordelijk is voor een licht zuurtje wat de zoetigheid in bedwang houdt. Maar ook een gebrande misschien wel een licht stoutachtige smaak is aanwezig, maar zeker niet te nadrukkelijk. Daarnaast is het bier ook bitter, hoppig en moutig, maar dit zijn niet de hoofdsmaken al hoewel de bitterheid eerst wel stevig is. Dit bier is rond een zoet/zure smaak op gebouwd. Mij exemplaar was verkoopbaar tot 12 november dit jaar, nog maar een paar maanden dus. Ik dacht van die bewaar ik nog even een tijdje zodat de smaak evolutie het bier nog zachter kan maken. Gaat niet lukken zijn gewoon nu al te lekker.

Het probleem van dit biertje is dat de smaak evolueert door wat toegevoegde gist tijdens het bottelen. Erg lastig om te beoordelen volgens verschillende smaak ervaringen op internet is hij eerst wat te zoet. Als je alleen maar bitter bier bent gewend is dit natuurlijk zo. Lastig lastig. De smaken die op de achtergrond meedoen zijn lastig te benoemen moet ieder maar voor zichzelf doen. Bij de zoete smaak denk ik aan bruine suiker anderen aan karamel en toffee etc. De kruidige smaak komt volgens mij van spelt. Ik weet het, ga met een inbreker praten, wil het weten(recept stelen).

Net zoals de andere biertjes van leffe kun je rustig bij dit bier wat eten, wat nootjes een stukje kaas. De smaak van dit bier is sterk zonder dat dit vervelend is. Heerlijk genieten dus van wat eten en drinken. De brouwer noemt dit foodparing. Een bier met veel vragen, maar dat komt natuurlijk van dat tussen hemel en aarde.

Het is een echt bruin biertje zoetig met en wat zurige smaak. Een aanrader. Drink dit biertje iets te warm komen de smaken beter uit. Een uur voor het drinken uit de koelkast halen of maar kort in de koelkast. Het is toch geen bier om in door te drinken. Doe je gewoon niet met dit soort bier daar, daar is pils voor.

Tekst van het etiket; De mahoniekleurige Leffe Bruin is een zacht, romig bier met een delicate bitterheid en een lichtzoete, karamelachtige smaak in de neus geeft hij gebrande aroma’s vrij

Volgens internet, er zijn nogal wat omschrijvingen van dit biertje en dit is daar een gemiddelde van,
De ingrediënten zijn donkergebrande mout, maïs, water, hop en gist
De smaak van fruitig zoet tot bruine suiker met karamel en toffee, om tenslotte kruidig droog te eindigen in de afdronk

Volgens, http://www.vdwaals.nl/bier.php?id=72
 Het verhaal van Leffe begint met Leffe Bruin, een heerlijk, authentiek abdijbier. De brouwtraditie in de abdij van Leffe gaat terug tot 1240. In 1952 slaan brouwer Albert Lootvoet en de abt van Leffe de handen ineen om een oeroud abdijrecept nieuw leven in te blazen. Met zijn volle, robuuste smaak is dit bier onmiddellijk een succes. Leffe Bruin heeft een delicate smaak van vanille en kruidnagel en een vol aroma van toffee en karamel. Zijn diepe, herfstbruine kleur dankt hij aan de donkergebrande mout. Schenk het bier traag en voorzichtig uit om een mooie, romige schuimkraag te krijgen. (dit vond ik de meest betrouwbare beschrijving)

Advertenties