Direct bitter, later zakt de bitterheid wat weg om de moutigheid en een zoetje langs te laten komen. Wel bier voor de echte bier drinker een stevige lekkere bitterheid, echt pittig. Even proeven een tripel hoort een frisse fruitige smaak te hebben, zit een beetje verstopt tussen de andere smaken. Komt later wel wat nadrukkelijker langs. Een uniek bier verfrissend en bitter lekker in balans. Prima. Na het wennen aan de bitterheid die als een dijk blijft staan komen de begrippen zacht en warm ook langs en een beetje plakkerige nasmaak, toch wel wat zoetig.

Ja er zit ook nagisting op de fles verzacht niet de bitterheid versterkt hem eerder wordt eigenlijk niet echt lekkerder van, laat de gist maar in de fles hoe gezond deze ook is. Het biertje blijft wel prikkelend en fris ondanks het gevecht van de gist met de bitterheid de alcohol is ook wel aanwezig.

Echt wel een biertje voor de ervaren drinker om hem goed te kunnen waarderen. Onervaren drinker? Pak maar een la trappe blond, leffe blond of zo.

Mijn exemplaar was goed tot 2015 denk dat als hij wat ouder is wel behoorlijk zachter zal zijn en wat minder bitter. Een echte Bourgondische ervaring die vraagt om herhaling en onderzoek.

Tekst van de brouwer; De Tripel Chimay, de benjamin van de Abdij, draagt het etiket “Cinq Cents” op de fles van 75 cl. In dit goudgele bier vinden zachtheid en bitterheid een zeldzaam evenwicht
Het aroma van het bier in de mond is afkomstig van de reukstoffen van hop: we merken een fruitige toets van muskaatdruiven en -rozijnen, en zelfs rijpe appels. Dit traditionele Belgische bier wordt het best geproefd op een temperatuur van tussen de 6 en 8°C.

Eigenschappen

Smaak : Subtiele combinatie van verse hop en gist die de ietwat bittere smaak benadrukt.

Type schuim : Fijn en sneeuwig.

Alcoholgehalte : 8% alc.vol.

Bewaringstip : wordt jong gedronken

Advertenties