Hij is grimbergen bitter dit is een bitterheid met een onmiskenbare fruitigheid die ook in de nadronk terugkomt, gewoon een onderdeel van de bitterheid en verder is het gewoon ouderwets bitter, lekker. Een voordeel van een tripel is dat er meer inzit dan een blonde, het is dan ook makkelijker om een evenwicht te vinden. De moutigheid kan dan ook de bitterheid tegenspel geven ook de warmte van de tarwe is veel herkenbaarder alle smaken komen beter tot zijn recht dan bij de blonde. Een nadeel is weer de alcohol 9% is wel even oppassen duidelijk geen doordrinker. Wel veel ingrediënten voor een tripel, toch wel een echte tripel. De smaak omschrijving van de brouwer is treffend voor dit biertje; een bitter-zoete, pittige en uiterst volronde smaak. Precies zoals het is. Van de nagisting volgens de tekst van internet heb ik niks gemerkt. Op het etiket staat dit ook niet.  Het laatste bier in het flesje is dan wat mistig, zie verder toelichting aan het eind van dit artikel.

Ingrediënten van dit bier; gerstemout, tarwe, blonde kandij suiker, hop.

 Tekst van de brouwer
Grimbergen Tripel heeft een bitter-zoete, pittige en uiterst volronde smaak. De typische pittige tripelsmaak ontstaat door de blonde kandijsuiker en de subtiele mengeling van zachte en bittere hopsoorten. Tenslotte geeft de nagisting op fles het smaakboeket een perfecte harmonie. U zal vooral de warme afdronk van dit bier weten te appreciëren. (Alc. 9% vol.)

Wat achtergrond informatie.

Bij nagisting op de fles wordt bij het bottelen een beetje gist en soms wat extra suikers toegevoegd. Gist leeft van de suikers en zet deze om in alcohol en andere stoffen zoals; esthers welke een fruitachtige geur en smaak geven, van een zoete banaan achtige smaak tot een heel fruitige afwasmiddelsmaak. Als hier teveel van in komt is dan ook niet zo lekker. Via een ingewikkeld chemisch proces ontstaat door de nagisting een smaakevolutie in het bier. Het ene bier heeft het nodig het andere bier weer niet. In de meeste gevallen is het een verrijking van het bier.

Gist is nodig om de suikers om te zetten in alcohol. Brouwers gebruiken doorgaans hun eigen gist. Elke giststam heeft een eigen karakter en zal dus ook een eigen bier opleveren. Brouwers gebruiken vaak verschillende giststammen. De echte brouwer heeft zijn eigen giststammen. Bron  https://pilsje.wordpress.com/over/het-brouwen/

Zie verder ook internet;

https://pilsje.wordpress.com/over/smaakevolutie-van-bovengistend-bier/

https://pilsje.wordpress.com/over/gist-en-de-consumptie-hiervan/

Voor de chemie van het proces;

http://wittepaard.roodetoren.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=11:smaakevolutie&catid=5:artikelen&Itemid=6

Advertenties