Een heel kruidig complex biertje, tripels hebben wat mij betreft een simpel karakter wat eleganter dan een sterke blonde. Dit biertje heeft drie soorten mouten aan de smaak te proeven denk ik aan spelt dit is een tarwe soort met een kruidige smaak en een lichte en iets donkere mout (amber?) anders krijgt dit bier niet deze kleur, koriander sinaasappel substraat zelfs wat kruiden en stevig veel alcohol (8,5%). Met nog nagisting op de fles vind ik toch eigenlijk een lichte gerstewijn helemaal omdat ook de brouwer vind dat dit bier heel goed met gerechten te combineren is. Maar als hij dat graag wil noemt hij hem maar een trippel verkoopt ook beter. En dat is terecht wat een heerlijk bier, de kruidige smaakt trekt alles wel naar elkaar toe maar toch worden de andere smaken zoals de mout niet weggedrukt. Geen echte fruitige smaak maar wel een frisse ondertoon van de sinaasappel, nog een lekker zoetje wat door de bitterheid wordt geaccentueerd. Gewoon lekker evenwicht complex kruidig biertje, simpel toch?

Tekst van de brouwer;  Leffe tripel is van nature troebel.  Zoals zijn naam aangeeft ondergaat dit bier een drievoudige gisting. In de mond ontplooit hij een stevige, verfijnde smaak. Een subtiel mengsel van koriander en sinaasappelschillen geven dit bier zijn kruidige aroma`s.

Bier met nagisting op de fles; hoe ga je daar mee om? Er zijn twee verschillende bieren met nagisting met tarwemout en zonder. Wanneer het met tarwe mout is dan is het bier nevelig en de gist moet dan eigenlijk door het biertje gemengd worden dit kan door het walsen. Gewoon het biertje iets scheef houden (ongeveer 45 graden) en dan rustig tussen twee handen voorzichtig ronddraaien. De gist vermengd zich dan met het bier de brouwer heeft de smaak van het bier hierop aangepast.

Zonder tarwe is er de keuze met of zonder gist. Gebruikelijk is dat het gist doormiddel van een dag rust naar onderzakt. Bij het uitschenken kan dan het gist onderin de fles blijven en wordt dan naar keuze op het laatst in het glas geschonken. Eerst drie kwart of meer van het bier zonder de gist in het glas geschenken en grotendeels degusteren dan de rest van het bierflesje met gist in het glas schenken vervolgens kan de gist met wat bier worden genuttigd. Als de gist heel fijn is kan hij ook direct in het glas geschonken worden het bier heeft met gist wel een ander smaak zachter naar soms ook meliger. Het is niet altijd lekkerder met gist. Naar smaak van de bier drinker wordt met of zonder gist gedronken. Heb je er geen ervaring mee? Dan eerst het bier grotendeels  drinken vervolgens iets van het gist in het bierglas schenken en proeven.

Advertenties