Leffe 9 een heerlijk biertje om bij weg te dommelen, waar bij de andere leffe biertjes de kruidige smaak de andere smaken wat wegdrukt heeft de mout van dit bier genoeg body om tegenspel te kunnen geven. De andere smaken krijgen dan ook wat meer kans. Met een heel speels elegant biertje tot gevolg geen smaak kanon maar gewoon rustig proeven dan zit alles er in. Wat zoetig(karamel?) moutig beetje hop en bitterheid en natuurlijk wat kruidig. De samenstelling van het bier?  Staat niet op het etiket en ook niet echt op internet maar ik denk bleke en wat amber mouten van gerst ook wat speltmout (tarwe soort met kruidige smaak) geen nagisting op de fles en misschien wat kruiden.

De smaken van bier, het begint met een prikkelende/sprankelend gevoel dit zijn de koolzuurbelletjes eventueel versterkt door de aanwezige fruitigheid. Welke ontstaat tijdens het veergistingsproces of wordt toegevoegd of komt met de hop mee. Sinaasappel, citrussmaak wordt vaak toegevoegd. Meloen, banaan, roodfruit ontstaat tijdens het brouwen, kan ook wel worden toegevoegd. Voor de zoetige smaken geld eigenlijk het zelfde  anijs, bruine suiker, karamel zijn allemaal smaken die we tegen kunnen komen. De nootachtige smaak ontstaat tijdens de smaakevolutie. De moutige smaak komt van de mouten en is eigenlijk altijd aanwezig net zoals de hop en de bitterheid. Eigenlijk een verhaal zonder einde. Maar dit is het ongeveer.

Dus eerst sprankelend dan moutig hop en de bitterheid in de nadronk de andere smaken spelen hier omheen. Natuurlijk zijn er heel veel uitzonderingen dat de smaken in een andere volgorde komen. Smaken zoals de moutigheid,hop en bitterheid kunnen heel nadrukkelijk blijven hangen.

De brouwer vindt dit bier heel geschikt om bv een stukje kaas bij te genieten helemaal gelijk heeft hij. Hij noemt het  foodparing kijk maar even op de site.  http://www.leffe.com/bier/leffe-9

Tekst van de brouwer;
 Leffe 9° is een abdijbier, heerlijk bij het aperitief en boordevol karakter. Hij dankt zijn intensiteit aan de gisting, die bij een hogere temperatuur gebeurt dan gebruikelijk. De kruidige, bittere en fruitige aroma’s zijn mooi in evenwicht en de lange, licht gerookte afdronk geeft een speciale charme. Leffé 9° gaat goed bij charcuterie, kaas en tapas en geeft momenten waarop je een break neemt om bij te praten of te genieten, extra diepgang en karakter

O,ja meneer Leffe, je wordt bedankt voor de verslaving.

Advertenties