Pauwel Kwak is een amber Belgisch speciaal bier met hoog alcoholgehalte (8%), waar drie soorten mout, kruiden, koriander en kandij aan wordt toegevoegd, amberkleurig, met een licht moutig aroma en een fruitige smaak.

Maar als hij pas gebotteld is vind ik hem niet lekker een rommeltje niet in balans alle smaken zitten er in maar geen evenwicht. Laatst werd ik uitgenodigd bij een kameraadbierdrinker voor een kwak. Met lichte tegenzin toch maar hen gegaan. MAAR wat een verrassing hij had een drie kwart literfles van niet te herleiden leeftijd en die was toch een lekker, heerlijk zacht-warm-moutig-zoetige-gekarameliseerde nootachtige smaak met nog een hele licht bittere nadronk. De smaakevolutie had er nog geen port van gemaakt het was nog bier met heel behoorlijke schuimkraag.

Bij de smaakevolutie gebeurt het volgende; de fruitige smaak verdwijnt hierna worden de bitterheid en hopsmaak minder vervolgens wordt het bier zoeter het gaat minder schuimen en krijgt het een volle nootachtige smaak ten slotte ontstaat er een portachtige en madeirasmaak eigenlijk is het geen bier meer. Het schuimt ook niet meer.  Als er een kartonsmaak ontstaat, is er zuurstof in het spel de kroon of kurk heeft niet goed gesloten. De levende gist bij nagisting op de fles zorgt voor de smaakevolutie, het alcohol gehalte neemt dan ook toe soms maar teinde van procenten soms ook meer.

Mijn advies is dan ook; wilt u een lekkere kwak drinken eerst een paar jaar bewaren, valt niet mee meestal drink ik ze dan te vroeg.

kwak een bier met historie het speciale glas met houder was voor de koetsiers om het bier mee te nemen. De paarden wisten waarschijnlijk de weg.

Tekst van de brouwer;

Ruik: U ruikt een zacht fruitig en moutig aroma, met een licht kruidig karakter(koriander, hop). Verder aarde-achtige en zeer subtiele aroma’s vanbanaan en misschien ook een vleugje ananas of mango op de achtergrond.

Kijk: Kwak laat zich kennen met een diepe heldere amberkleur en een crèmekleurigeconsistente schuimkraag. Het blanke hout van de glashouder ismooi in contrast met het bier.

Proef: Ontdek een zeer zachte, fruitige smaakaanzet, een noga-achtige stevigheid, een licht kruidig karakter met zoethout-toetsen die overgaat in een warme afdronk die aan gekarameliseerde banaan doet denken. Het bitter blijft steeds op de achtergrond, maar komt op het einde pittig uit de hoek.

Advertenties