Dit is een bijzondere twee-eiige tweeling van de brouwer vanhonsebrouck.
De Donkere is een zwaar zoetige en bitter bier, met een behoorlijke gebrande smaak. Deze smaken drukken de andere smaken weg. Mijn indruk is dat deze zoete smaak ook bij het ouder worden behoorlijk overeind blijft.

Bij de Bruine uitvoering komen de andere smaken veel meer tot hun recht hij is veel meer licht zoetzurig. Bij het ouder worden van dit bier vindt er een behoorlijke smaak evolutie plaats de smaken van noten en roodfruit komen om de hoek kijken de fruitigheid en zoetzure verdwijnen wat. De hoofdsmaken die in dit bier zitten zijn de zoete en de bitter/hop smaak . De fruitigheid en de moutigheid liggen hier onder in een prettige balans. Als ingrediënt zou mij niet verbazen als ook tarwe wordt gebruikt het bier smaakt er vol en zacht genoeg naar. Misschien heel licht gekruid maar zeker gezoet. Ook zijn er verschillende donkere gersten mouten gebruikt. Een heel complex bewaarbier met een grote smaakevolutie wat het moeilijk maakt om een beoordeling te geven anders dan; bijzonder lekker alle smaken zitten er in, behalve de stoutsmaak. Probeer ook eens één die wat ouder is. En geniet er Bourgondisch van.

Mijn smaak ervaring met een bruine van 7 jaar oud in een fles van 70 cl.
Ik heb er vier van gehad, eentje was geen bier maar iets van Port, eentje was niet echt lekker meer een soort karton smaak, de ander twee waren overheerlijk duidelijk nog bier en super zacht.
Nog eentje gedronken van drie jaar oud ook een prima zachte smaak met alle bierkenmerken; een schuim kraag van levend bier, wat bitter, vol mondige zachte smaak, perfect zoet en de bewuste nootachtige/roodfruit smaak. Denk er aan er kan soms ook een paar procenten alcohol bijkomen!

De brouwer geeft weinig informatie over de samenstelling, gelijk is er op internet hier niet veel over te vinden.
Volgens het internet is er geen verschil tussen de bruine en donkere bij beide komt delen van deze tekst voor;
Van Bier… Tot Kasteel: Een Lange Weg!
In zijn streven om aan steeds strenger wordende eisen te voldoen, bekomt de meesterbrouwer na veelvuldig proeven een romig, donker bier: Kasteelbier.
De ongeevenaarde kwaliteitsnorm van het verleden en de geliefde smaak van het heden. Kasteelbier is een donker, artsanaal bier zacht en mild, vol en romig.
De jarenlange houdbaarheid wordt vermeld op het etiket. 11 perc. vol. alc. Schenken op 12 graden.

Verrassend is dat de bruine op Nederlandstalig internet het meest voorkomt en de donkere op Engelstalige sites het meest voorkomt. Misschien is de bruine wel voor de Belgische en Hollandse markt gemaakt en de donkere voor de rest van de wereld is niet de eerste brouwer die dit doet.

Advertenties