De vreemde eend, in de bite van de gulzige gans

Het is een India pale ale een bier stijl uit engeland, om het bier te exporteren deed men er vroeger meer hop in en meer alcohol om het bier goed te houden voor bv een lange zeereis per zielschip. Waar het bier sterk en bitter van wordt.

Het is dus een bitter pilsje dat klopt en iets zwaarder 7%. Maar de bitterheid wordt behoorlijk gecompenseerd door het gebruik van caramunichmout deze wordt gebruikt voor ambers etc. Of ze vroeger deze combinatie gebruikte? En dan ook nog met dry hoping? Een vreemde eend in de bite dus. De ganzen weten er dan ook geen raad mee.

Bijzonder maar wel lekker, de bitterheid is duidelijk aanwezig maar nier vervelend. Fris-zoetig-bitter biertje. De alcohol is niet nadrukkelijk aanwezig. Zeker het drinken waard.

Bij dryhopping wordt de hop tijdens het brouwproces op het laatst bij het bier gevoegd, de hop aroma’s blijven dan het meest gespaard er zijn hier dan ook speciale hopsoorten voor. Een neven effect is soms een droge afdronk. Dat heb ik wel gemerkt een echt heel aromatisch biertje niet. Nu was mijn exemplaar op leeftijd en mijn neus niet al te ontwikkeld maar hij was wel “fris”.

Tekst volgens het etiket; Deze Pale Ale is een blond bier van hoge gisting. Ongefilterd, ongepasteuriseerd, fris,bitter,en hoppig van smaak (door de dryhopping). Ingr; pale ale mout,  caramunichmout, diverse hop soorten en bovengist. Met passie gebrouwen in ganzenstad Coevorden.

Advertenties