De trippel van westmalle, ik vind dit een lastige iedereen is vol lof over westmall. Persoonlijk vind ik ze goed maar 13 in een dozijn. Echt een bier gebrouwen voor een groot publiek en dat dan ook de smaak hiervoor is aangepast. Het is een fris en prikkelend biertje waarbij de smaken van de moutigheid en bitterheid elkaar afwisselen. Persoonlijk vind ik hem onnodig zwaar en daardoor te alcoholisch. Misschien moet ik maar eens een keer naar westmall toe en ze van de tap drinken?

Tekst van de brouwer: Tripel van Westmalle is een helder, goudgeel trappistenbier dat gedurende drie weken nagist in de fles (9,5 alcohol). Het is een complex bier met een fruitige geur en een mooie, genuanceerde hopneus. Het is zacht en romig in de mond, met een bittere toets gedragen door het fruitaroma. Een uitzonderlijk bier, met veel finesse en elegantie. En met een heerlijk lange afdronk.

De Westmalle Tripel wordt wel eens de “moeder van alle tripels” genoemd. Dit type bier werd in 1934 voor het eerst in de abdij van Westmalle gebrouwen naar aanleiding van de ingebruikname van de nieuwe brouwzaal. De huidige formule blijft al sinds 1956 – dus meer dan 50 jaar – nagenoeg onveranderd.

Nog even een mooi verhaal hoeveel invloed de smaakevolutie heeft

Bob Magerman over Tripel van Westmalle

“De Westmalle Tripel is een heel groot bier dat in België (maar ook in het buitenland) zijn gelijke niet vindt. Het combineert een zeer aromatische fruitigheid (fruitige esters tot solventen) met een volle, romig zachte smaak en een aangenaam bitter. Bijzonder is dat het aantoonbaar evolueert. Na drie maanden is het fruit nog zeer overweldigend, na zes maanden zijn de fruitige esters al wat getemperd en komt het hopbitter naar voren. Na een jaar vindt het een perfect evenwicht tussen fruit en bitter. Nog later ebt met de hopbitterheid het evenwicht weg en gaat het bier te zoetig smaken. Wachten is de boodschap want het vindt dat evenwicht zeker terug: zo stelt men in een recept een sabayon met een vijf jaar oude Tripel voor.”

Bron: Bob Magerman in Belgisch Bierboek, Lannoo, Tielt, 2002, p. 208-209

Advertenties