EEN ZWAAR DONKER STADSBIER (volgens de brouwer)

Wat een rare naam voor en biertje gebrouwen voor bedevaarders met een engelachtige smaak. En wat is nu weer een donker stadsbier? Na enig googgelen bleek dat dit een oud Belgische term is voor bier gebrouwen in de stadsbrouwerij. Een biertje met historie dus en dat proefde ik ook wel. Dit is een complex biertje wat je zo maar even in elkaar sleutelt.

Wat proefde ik; een moutigheid dat speelde met de zoetigheid een lichte zurigheid wat ook weer niet altijd aanwezig is, de smaak van donkere mouten en de alcohol(8%) komt prettig aan niet zo’n in knaller. De smaken rollen over elkaar heen. Door de smaakevolutie zal elk biertje weer zijn eigen smaak hebben zonder dat het onherkenbaar wordt. Dit biertje vind ik een echte bruine een complexe smaakervaring, wanneer hij jong is zal de smaak fruitiger zijn wordt hij ouder dan komen de zachte zoete smaken op zetten. Dit biertje dient in afzondering gedronken worden, tv uit, vrouw wegsturen en genieten.

Tekst van de brouwer; Duivel is een zwaar donker bier. Sinds 1883 wordt het te Halle gebrouwen, oorspronkelijk vooral als speciaalbier voor de bedevaarders. De smaak leunt aan bij bepaalde zware abdijbieren en verraadt het gebruik van speciale donkere mouten en kandijsuiker. Duivel wordt gehopt met 2 soorten aromahop en wordt licht gekruid. Het aroma is licht fruitig, met een koffie en chocoladeachtige noot. De smaak is niet te zoet, niet kleverig, met een afgerond, niet overdreven koolzuurgehalte. Duivel komt vooral tot zijn recht wanneer het bier niet te koud wordt geschonken (niet kouder dan 14°C).

Advertenties