Bourgondisch en Bourgondiërs

Bourgondisch wordt gebruikt als bijvoeglijk naamwoord om aan te geven dat er genoten wordt van het leven. De inwoners van de Zuid-Nederlandse provincies Noord-Brabant en Limburg en de Belgen worden vaak ‘Bourgondisch’ genoemd, omdat ze graag de tijd nemen om van een hapje en een drankje te genieten.

Bourgondiërs kan ook staan voor de (volgens een clichébeeld) gemoedelijke en van het leven genietende zuidelijke Limburgers, Brabanders en Vlamingen. Volgens sommigen zou deze levensstijl ontleend zijn aan de overdadige luxe en weelderige levensstijl van het Bourgondische hof, vooral toen dit hof in de 15de eeuw verplaatst was naar Brussel, dat toen één van de rijkste steden van West-Europa was. De ‘Bourgondische’ levensstijl richt zich vooral op goed eten en drinken met op z’n tijd een flink feest zoals carnaval. Althans volgens de opvatting van de, volgens een ander clichébeeld, zuinige en sobere ‘Hollandse Calvinisten…

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Als wij dus als Bourgondiërs, op een Bourgondisch manier van een biertje willen genieten doen we dit dus op een rustige en intense manier zonder overmatig dronken te worden. Het overmatig drinken(tanken) hoort hier dus niet bij. Dit gebeurt met pils. Het is een gruwelijk misbruik wanneer wij met een zorg gebrouwen biertje zonder te proeven en met overmatig gebruik in grote hoeveel heden nuttigen.

DRINK MET PLEZIER ALS EEN BOURGONDIER

Advertenties